Prilikom sastanka s Fajon, Cvijanović je izrazila zahvalnost za podršku Slovenije na evropskom putu BiH, kao i na zalaganju za otvaranje pregovora za članstvo u Evropskoj uniji.     Foto: AA

Članica Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović razgovarala je u ponedeljak u Sarajevu na odvojenim susretima s potpredsjednicom Vlade i ministricom vanjskih i evropskih poslova Republike Slovenije Tanjom Fajon te s ministricom za evropske poslove Kraljevine Švedske Jessikom Roswall.

Prilikom sastanka s Fajon, Cvijanović je izrazila zahvalnost za podršku Slovenije na evropskom putu BiH, kao i na zalaganju za otvaranje pregovora za članstvo u Evropskoj uniji. Istakla je da je otvaranje pregovora dodatno ohrabrenje i podsticaj za osnaživanje dijaloga i dogovora svih relevantnih institucija u BiH i domaćih političkih aktera, s ciljem nastavka provođenja reformskih procesa.

Fajon je tokom razgovora izrazila zadovoljstvo pomakom koji je BiH napravila otvorivši pregovore sa EU, kazavši da je to pozitivna poruka i podstrek za zajednički rad na ispunjavanju uslova i prioriteta na reformskom putu BiH. Kako je kazala, to je važan momenat za BiH, ali i za EU.

Fajon je ovom prilikom ponovila podršku Republike Slovenije reformskim i integracionim procesima u BiH, kao i spremnost za pružanje tehničke pomoći na ovom putu.

Cvijanović je s ministricom za evropske poslove Kraljevine Švedske Roswall razgovarala o aktuelnim političkim i ekonomskim prilikama u zemlji i regiji, sa posebnim osvrtom na proces evropskih integracija.

Cvijanović je izrazila zahvalnost Švedskoj na podršci iskazanoj na Samitu Evropskog vijeća.

Ocijenila je da je rukovodstvo EU-a prepoznalo napredak i rezultate koje su institucije u BiH ostvarile na ispunjenju uslova, te istakla važnost što skorijeg usvajanja pregovaračkog okvira za BiH.

U saopštenju iz Kabineta Željke Cvijanović navodi se da je naglasila da pozitivna odluka predstavlja dodatni podstrek za nastavak reformskih procesa, te “dodala da na evropskom putu BiH nema mjesta intervencijama koje su se dešavale u prošlosti od strane raznih visokih predstavnika, ističući kao posebno nedopustivo bilo kakvo nametanje od strane neizabranog stranca Christiana Schmita“.

Naglasila je da je jedan od glavnih prioriteta u BiH u narednom periodu da se dijalogom i dogovorom domaćih političkih aktera i institucija na svim nivoima vlasti pokaže puni demokratski kapacitet, kako to inače EU i traži u svojim uslovima.

Ministrica Roswall je čestitala na otvaranju pregovora i pozvala na nastavak reformskog procesa u BiH. Izrazila je podršku procesu proširenja i istakla njegovu važnost i za samu EU, kao i za zemlje kandidate. Ponovila je da će Švedska, kao jedan od najvećih bilateralnih donatora, nastaviti pružati podršku BiH i putem brojnih projekata u okviru razvojne saradnje.

TRT Balkan / agencije