Prema najavi iz Brisela, Lajčak će 13. i 14. marta boraviti u Beogradu.     Foto: AA

Predsednica Kosova Vjosa Osmani sastala se u četvrtak sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Prištine i Beograda Miroslavom Lajčakom sa kojim je razgovarala o najnovijim dešavanjima u procesu dijaloga.

Kako je saopšteno iz Predsedništva Kosova, Osmani je ponovila da Republika Kosovo ostaje posvećena procesu koji doprinosi dugoročnom miru, bezbednosti i održivom prosperitetu u regionu.

“Predsednica Osmani je istakla da aneks implementacije osnovnog sporazuma, dogovorenog u Briselu, treba da bude u duhu principa usvojenih u Skupštini Republike Kosovo, odnosno nepovredivosti suvereniteta, teritorijalnog integriteta, ustavnosti i funkcionalnosti države Kosovo”, ističe se u saopštenju.

Osmani je rekla da Kosovo ostaje konstruktivna strana u procesu dijaloga i koordinisano sa svojim partnerima, dok konačnu reč o sporazumu treba da donese Skupština Kosova u skladu sa ustavnim procedurama.

Kosovska predsednica je, takođe, pozdravila današnju odluku Saveta ministara Evropske unije, kojom je jednoglasno odobreno pravo građana Kosova da putuju u zemlje Shengen zone bez viza.

Specijalni predstavnik Miroslav Lajčak započeo je u četvrtak dvodnevnu posetu Kosovu u okviru pripreme za sastanak na najvišem nivou između Kosova i Srbije, koji će se održati u Severnoj Makedoniji, u Ohridu, 18. marta.

Lajčak će se sastati i sa kosovskim premijerom Albinom Kurtijem, a najavljen je i razgovor sa predstavnicima opozicionih partija.

Prema najavi iz Brisela, Lajčak će 13. i 14. marta boraviti u Beogradu.

Poseta Lajčaka Prištini i Beogradu dolazi nakon što su se premijer Kosova Albin Kurti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, 27. februara u Briselu, usaglasili oko prihvatanja predloga EU za normalizaciju odnosa.

TRT Balkan / agencije