Iako se predlagalo da zahtjev za priznanje Palestine ide na referendum, skupštinska većina je presjekla i odlučila priznati Palestinu kao državu.        Foto: AP

„Slovenija, pozdravljamo te humusom i falafelom.“ Riječi su Palestinaca iz Gaze koji se zahvaljuju Sloveniji na priznanju njihove države.

Iako se predlagalo da zahtjev za priznanje Palestine ide na referendum, skupštinska većina je presjekla i odlučila priznati Palestinu kao državu.

Referendumski prijedlog je podnijela opoziciona Slovenska demokratska stranka (SDS).

Kako su objavili slovenski mediji Janez Janša, lider SDS-a, izjavio je u ponedjeljak da je odluka Vlade da prizna Palestinu već nanijela Sloveniji dugoročnu štetu "jer daje podršku terorističkoj organizaciji Hamas".

Međutim, prijedlog SDS-a nije imao većinsku podršku u parlamentu, te je Slovenija 4. juna zvanično priznala Palestinu kao nezavisnu i suverenu državu. Za priznanje su glasala 52 od 53 prisutna poslanika, nijedan nije bio protiv.

Slovenska podrška Palestini datira i prije početka žestokih izraelskih napada na Gazu koji su počeli od 7. oktobra, a traju gotovo osam mjeseci.

Gotovo 36.600 Palestinaca je od tada ubijeno u Gazi, velika većina su žene i djeca, a više od 83.000 je povrijeđeno, prema lokalnim zdravstvenim vlastima. Golemi dijelovi Gaze leže u ruševinama usred tegobne blokade hrane, čiste vode i lijekova.

Ali ovo nije prvi put da je Slovenija pružila podršku Palestini i njenim stanovnicima.

2018. godine, Slovenija je izdvojila 500.000 eura za izgradnju postrojenja za desalinizaciju vode u Gazi.

Preko neprofitne Organizacije za unapređenje ljudske sigurnosti (Enhancing Human Security – ITF), Slovenija je također finansirala niz projekata zdravstvene i psihosocijalne rehabilitacije palestinske djece i edukacije stručnjaka za rehabilitaciju i pružanje psihosocijalne podrške.

2019. godine, započela je dvogodišnji projekat vrijedan 145.000 eura, kako bi pružila pomoć i podršku žrtvama rata u Pojasu Gaze i Zapadnoj obali. Program je uglavnom bio usmjeren na pružanje psihosocijalne podrške djeci žrtvama oružanoih napada u Gazi, uz doprinos bržoj i efikasnijoj reintegraciji žrtava u društvo, kao i poboljšanje stručnosti za sveobuhvatnu rehabilitaciju.

U periodu 2021-2022, ITF je implementirao još jedan dvogodišnji projekat u Palestini pod nazivom „Aktivacija ljudskih resursa za pomoć stanovništvu u Gazi i Zapadnoj obali tokom Covid-19“, koji je sufinansiralo Ministarstvo u iznosu od 140.000 eura.

Slovenija pruža pomoć Palestini u oblasti obrazovanja, omogućivši palestinskim studentima pravo na stipendiju i obrazovanje na visokoškolskim slovenskim ustanovama. U decembru 2014. godine, nakon razvojnih sporazuma s Ministarstvom vanjskih poslova Slovenije, Javni fond za stipendiranje, razvoj, invalidnost i izdržavanje R. Slovenije (Ad futura) objavio je poziv za dodjelu razvojnih stipendija za postdiplomske studije u R. Slovenije za palestinske državljane.

Dugi niz godina također podržavaju aktivnosti i projekte u Gazi i Zapadnoj obali.

Od početka žestokih izraelskih napada na Gazu u oktobru, Slovenija je odmah zauzela stav za trenutni prekid vatre u Generalnoj skupštini UN-a.

Kada su zapadne vlade u februaru 2024. zbog kritika Izraela prekinule podršku agenciji UN-a za palestinske izbjeglice, Slovenija ne samo da je nastavila finansirati njihove aktivnosti u Gazi, već je i povećala doprinos.

Također se u februaru i među prvim evropskim zemljama pridružila postupku Južnoafričke Republike protiv Izraela pred Međunarodnim sudom pravde.

U aprilu je pružila podršku Palestini i u njenom punopravnom članstvo u Ujedinjenim nacijama.

A posljednja poruka u junu, koju je Slovenski parlament dao nakon priznanja Palestine glasi: „Slovenija je na pravoj strani historije!“

TRT Balkan