Prethodnih dana su u pokrajini Hatay u Turkiye, učestvovali u akcijama spašavanja nakon razornih zemljotresa koji su 6. februara pogodili jug zemlje.     Foto: AA

Pripadnici Federalne specijalizirane jedinice za spašavanje iz ruševina - USAR tim Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) i Gorske službe spašavanja Federacije BiH, vratili su se iz Turkiye.

Prethodnih dana su u pokrajini Hatay u Turkiye učestvovali u akcijama spašavanja nakon razornih zemljotresa koji su 6. februara pogodili jug zemlje.

Emotivni susreti bh. spasilaca s porodicom, kolegama i prijateljima.      Foto: AA

Kolona vozila tima Gorske službe spašavanja (GSS) FBiH, koji su bili angažovani na traganju i spašavanju žrtava nakon razornih zemljotresa u Turkiye, stigla je u Sarajevo.

U poslijepodnevnim satima su ih na platou preko puta Vijećnice dočekali kolege, prijatelji, porodica i sugrađani.

Nakon postrojavanja na platou preko puta Vijećnice spasioci su minutom šutnje i učenjem Fatihe odali počast stradalim u zemljotresima u Turkiye.

Kolona će produžiti u Aziće, gdje će ih dočekati dužnosnici Vlade FBiH, kao i pripadnici Federalne uprave civilne zaštite.

Nakon prolaska kroz Sarajevo, ekipe iz drugih bh. gradova nastavljaju dalje prema svojim gradovima.

U Turkiye se od prošle sedmice nalazio veliki broj spasilaca iz Bosne i Hercegovine koji su djelovali kroz entitetske gorske službe spašavanja, ali i Federalnu upravu civilne zaštite.

Trinaest timova za potragu i spašavanje od 234 osobe iz Bosne i Hercegovine pomagalo je u Turkiye.

TRT Balkan / agencije