Posmrtni ostaci su prebačeni u Komemorativni centar Tuzla na daljnju sudsko-medicinsku i kriminalističko-tehničku obradu.      Foto: AA

Nakon ekshumacije u septembru 2023. godine na lokalitetu Stara Varoš u Brčkom, kada su pronađeni posmrtni ostaci žrtve proteklog rata zabetonirani u fontani u dvorištu privatne kuće, DNK analizom utvrđeno je da je riječ o posmrtnim ostacima koji pripadaju dvjema žrtvama genocida počinjenog u Srebrenici 1995. godine.

“U septembru prošle godine izvršena je ekshumacija u Staroj Varoši, u Brčkom. Kada su eksumirani posljednji ostaci najmanje jedne žrtve, informacije kojima smo tada raspolagali govorile su da se najvjerovatnije radi o žrtvama genocida u Srebrenici, i to se ispostavilo tačnim”, potvrdila je Emza Fazlić, glasnogovornica Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine (INO BiH).

Kako je navela, tada se pretpostavljalo da je riječ o posmrtnim ostacima jedne žrtve.

“Međutim, DNK nalaz pokazao je da se radi o nekompletnim ostacima dvije žrtve, koje su nestale 1995. godine. DNK analizom je utvrđeno da su ove žrtve nestale na području Zapolja, u Vlasenici, i da su njihovi posmrtni ostaci u oba slučaja eksumirani tokom 2000. godine na području Cerske. Posljednji ostaci jedne žrtve su ekshumirani na lokalitetu Turalići, a ostaci druge žrtve na lokalitetu Zapolja”, kazala je Fazlić.

Jedna od žrtava je identifikovana 2011. godine i ukopana je u mezarju Memorijalnog centra u Potočarima, a druga 2022. godine i tada je ukopana.

“Ukopani su, dakle, nekompletni posmrtni ostaci i utvrđeno je da ovi posmrtni ostaci, koji su pronađeni u Brčkom, su dijelovi skeleta koji su nedostajali kada su oni ukopani”, kazala je Fazlić, dodajući da će porodice ovih osoba biti obaviještene.

Fazlić je dodala kako su u ranijim eksuhmacijama zabilježili da su posmrtni ostaci pronađeni u privatnim dvorištima, kućama, zgradama i tako dalje, ali da vlasnici tih objekata to nisu znali.

“Dakle, nismo zabilježili ovakav slučaj, da je neko namjerno izuzeo posmrtne ostatke koje je pronašao i potom ih ukopao u dvorištu vlastite kuće, a potom i zabetonirao”, kazala je Fazlić.

U dvorištu porodične kuće Nebojše Mraovića u Brčko distriktu, 20. septembra prošle godine, ekshumirani su posmrtni ostaci žrtve proteklog rata, objavio je tada Institut za nestale osobe Bosne i Hercegovine. Pretpostavljalo se da je riječ o žrtvi bošnjačke nacionalnosti koja je nestala na području Srebrenice. Prema informacijama kojima je INO BiH tada raspolagao, posmrtni ostaci žrtve su doneseni u Brčko neposredno nakon rata, a 2012. godine su zakopani i skriveni ispod fontane u privatnom dvorištu, najvjerovatnije od strane vlasnika parcele, a nadležno tužilaštvo je otvorilo istragu o slučaju.

Posmrtni ostaci su prebačeni u Komemorativni centar Tuzla na daljnju sudsko-medicinsku i kriminalističko-tehničku obradu te izuzimanje koštanih uzoraka sa ciljem utvrđivanja identiteta putem DNK metode.

TRT Balkan / agencije