Polaznici kurseva turskog jezika u turskim kulturnim centrima u Novom Pazaru i Tutinu posjetili su nekoliko turskih gradova i njihove brojne znamenitosti u okviru projekta “Stoljeće Turkiye: Historija, kultura i gastronomija“.      Foto: AA

Polaznici kurseva turskog jezika u turskim kulturnim centrima u Novom Pazaru i Tutinu posjetili su nekoliko turskih gradova i njihove brojne znamenitosti u okviru projekta “Stoljeće Turkiye: Historija, kultura i gastronomija“, a sve s ciljem boljeg upoznavanja turske kulture i jačanja veza.

Projekt je realiziran u saradnji Generalnog konzulata Turkiye u Novom Pazaru, Ureda savjetnika za obrazovanje pri ambasadi Turkiye u Beogradu i Direkcije za dijasporu i srodne zajednice (YTB).

Ukupno 40 polaznika kurseva turskog jezika je s četiri nastavnika u periodu od 8. do 17. juna posjetilo Ankaru, Afyonkarahisar, Canakkale i Istanbul.

U glavnom gradu Turkiye Ankari su ih primili šef kabineta turskog predsjednika Hasan Dogan, zamjenik turskog ministra obrazovanja Kemal Samlioglu, šef YTB-a Abdullah Eren i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, a posjetili su i brojne znamenitosti kao što su Anitkabir, Atakule i Muzej civilizacija Anadolije. Uživali su i u performansu umjetnika Islama Manafova.

Tokom posjete Afyonkarahisaru grupa je imala priliku da se pobliže upozna sa specijalitetima turske kuhinje pa su imali priliku vidjeti kako se pravi turski lokum. Na Univerzitetu Afyon Kocatepe prisustvovali su i seminaru pod nazivom Turska gastronomska kultura i kuhinja Afyonkarahisara“. Prisustvovali su i gastronomskim radionicama i kušali jela koja su spremali studenti završne godine Fakulteta za turizam.

U Canakkaleu su posjetili Antički grad Troju i Šehidsko mezarje, a s posebnom pažnjom i emocijama su slušali o herojstvu boraca sa Balkana tokom historijske bitke na Canakkaleu.

Posjetu Istanbulu su iskoristili da posjete Aja Sofiju, Sultanahmer džamiju, Galata kulu i Topkapi palaču. Uživali su i u obilasku Istanbulskog kanala.

TRT Balkan / agencije