Podžić je naglasio da je bilateralna saradnja BiH i SAD-a u oblasti odbrane na vrlo visokom nivou.      Foto: AA

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić sa saradnicima sastao se s vojnim atašeom Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u BiH brigadirom Ericom R. Adamsom.

Podžić je iskoristio priliku da se na kraju ministarskog mandata zahvali vojnom atašeu Adamsu na podršci i pomoći koju Vlada SAD-a pruža institucijama odbrane BiH, naglasivši činjenicu da su Sjedinjene Američke Države najznačajniji strateški partner i da je bilateralna saradnja u oblasti odbrane na vrlo visokom nivou.

Kako je kazao, saradnja dviju zemalja u oblasti odbrane ogleda se kroz realizaciju suštinski važnih projekata za MO i OS BiH, od čega su posebno važni projekti nabavke novih helikoptera za Oružane snage BiH, donacija višenamjenskih motornih vozila tipa Hamwee, donacija savremene deminerske opreme, te najavljeni programi nabavke aviosimulatora i dodatnih helikoptera za potrebe zračnih snaga OS BiH.

Iznimno su važni i drugi brojni vidovi pomoći kao što su školovanje i edukacija naših pripadnika u kapacitetima za obuku Vojske SAD-a, kao i zajedničke vježbe u zemlji i inostranstvu.

Ova pomoć i podrška Vlade SAD-a značajna je za jačanje kapaciteta OS BiH, čime se pomaže Oružanim snagama BiH da zadrže dostignute standarde u obuci i potreban nivo spremnosti za vršenje svoje misije i zadataka, kao i za održavanje nivoa interoperabilnosti i kompatibilnosti sa snagama NATO-a.

Adams se zahvalio Podžiću na izdvojenom vremenu i prilici za razgovor i prenio opredjeljenje Ambasade SAD-a u BiH da nastavi s pružanjem podrške i pomoći institucijama odbrane BiH i u narednom periodu.

Podžiću je zaželio mirniji i manje stresan period nakon završetka ministarskog mandata i nastavak angažmana korisnog za društvo i državu, imajući u vidu iskustvo stečeno obnašajući izuzetno važne i zahtjevne uloge u proteklom periodu.

TRT Balkan / agencije