Ceremoniji dodjele certifikata prisustvovali su i koordinatorke TİKA-e u Podgorici Nihal Ersoy, kao i dekan prirodno-matematičkog fakulteta UCG-a Miljan Bigović.           Foto: AA

Državni Univerzitet Crne Gore, uz podršku Turske agencije za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TİKA), organizovao je obuku "Korišćenje opreme i tehnologije 3D Cezeri Studio" na Prirodno-matematičkom fakultetu u Podgorici.

Kako je saopšteno iz Kancelarije TIKA-e u Podgorici, tokom dvosedmične obuke, koju su pohađali profesori i saradnici u nastavi sa Elektrotehničkog, Prirodno-matematičkog, Mašinskog i Arhitektonskog fakulteta. učesnici su stekli sposobnost izrade 3D dizajna na računaru, izradu elektro-mehaničkih projekata korišćenjem 3D štampača i laserskog rezača i drugih proizvodnih metoda.

Ministar energetike i rudarstva Crne Gore Saša Mujović, izjavio je tokom ceremonije dodjele certifikata da mu je plan da realizuje brojne projekte s Republikom Turkiye. Istakao je i da bi mu bila želja da prva diplomatska posjeta njegovom kabinetu bude od strane ambasadora Republike Turkiye u Crnoj Gori. Takođe je kazao da je već dugi niz godina upoznat s aktivnostima TİKA-e i izrazio veliko zadovoljstvo projektima koje je organizacija sprovela u Crnoj Gori, izražavajući želju da se u budućnosti realizuju novi projekti iz oblasti obrazovanja.

Ambasador Republike Turkiye u Podgorici, Bariš Kalkavan, takođe je izrazio želje za uspjehom novom ministru Saši Mujoviću i predstavio projekte koje je TİKA sprovodila u Crnoj Gori, istakavši da će se projekti nastaviti uspješno sprovoditi u svim sektorima i u budućnosti. Takođe je naglasio da su obrazovni projekti i ulaganje u ljudske resurse od velike važnosti, te da će učesnici obuke, zahvaljujući dvosedmičnoj edukaciji koju su prošli pod pokroviteljstvom TİKA-e, imati priliku razvijati inovativne projekte, pretvarati teorijska znanja u praktične i tehničke vještine.

Ceremoniji dodjele certifikata prisustvovali su i koordinatorke TİKA-e u Podgorici Nihal Ersoy, kao i dekan prirodno-matematičkog fakulteta UCG-a Miljan Bigović.

TRT Balkan / agencije