Inače, 10. novembar, Dan sjećanja na Ataturka, danas se prigodnim programima obilježava se i u drugim diplomatskim predstavništvima Turkiye širom svijeta.             Foto: AA

U Ambasadi Turkiye u Podgorici danas je obilježena godišnjica smrti osnivača Republike Turkiye Mustafe Kemala Ataturka.

U prisustvu uposlenika Ambasade, ali i članova turskih institucija u Crnoj Gori, intonirana je nacionalna himna Turkiye, a počast Ataturku odata je i minutom ćutanja.

Ambasador Turkiye u Crnoj Gori Bariš Kalkavan, kazao je da je danas značajan datum za Turkiye, jer je riječ o godišnjici smrti osnivača moderne Turkiye Mustafe Kemala Ataturka.

"Ataturk je istorijska ličnost. Prošlog mjeseca smo slavili 100 godina osnivanja Republike, čiji je osnivač upravo Mustafa Kemal Ataturk", kazao je Kalkavan.

Inače, 10. novembar, Dan sjećanja na Ataturka, danas se prigodnim programima obilježava se i u drugim diplomatskim predstavništvima Turkiye širom svijeta.

Ataturk je rođen 1881. godine u grčkom Solunu, dijelu tadašnjeg Osmanskog carstva. Vojnu slavu stekao je predvodeći turske borce u bitki na Canakkaleu.

Nakon raspada Osmanskog carstva po završetku Prvog svjetskog rata, Ataturk je predvodio tursku vojsku u oslobodilačkom ratu. Kao osnivač i predsjednik Republike Turkiye, zemlju je transformirao u modernu, sekularnu i prozapadnu državu. Umro je na današnji dan u Istanbulu u 57. godini.

TRT Balkan / agencije