U petak je počeo 16. seminar za nastavnike turskog jezika u Bosni i Hercegovini, čiji je organizator Institut “Yunus Emre” Sarajevo.

U petak je počeo 16. seminar za nastavnike turskog jezika u Bosni i Hercegovini, čiji je organizator Institut “Yunus Emre” Sarajevo.

Seminar će trajati do 6. novembra, a cilj je razmjena iskustava i stjecanje novih znanja u cilju boljeg podučavanja turskog jezika. Seminar okuplja 48 nastavnika iz nekoliko dijelova BiH.

Zamjenik predsjednika Instituta “Yunus Emre“ doc. dr. Ahmet Cicekler kazao je kako su se danas u Sarajevu okupili povodom seminara za nastavnike u sklopu projekta ”Moj izbor je turski“.

”Kao što je poznato, od 2011. godine Institut 'Yunus Emre' u Bosni i Hercegovini u okviru projekta 'Moj izbor je turski', za djecu školskog uzrasta omogućava učenje turskog jezika. Otprilike trenutno 6.500 djece uči turski jezik kao izborni predmet u 200 škola, a časove turskog jezika drži blizu 100 nastavnika“, pojasnio je Cicekler.

Istakao je kako će časove tokom seminara držati stručnjaci iz Ankare te se nada da će projekti ovog tipa biti nastavljeni i u budućnosti.

”Naša topla saradnja s Institutom 'Yunus Emre' u BiH, u Sarajevu, rezultira i programima osnaživanja svih nastavnika turskog jezika u Kantonu Sarajevo. Ovo je 16. konferencija za nastavnike i program je stručnog usavršavanja koji kao ministarstvo objeručke prihvatamo. Svjesni smo da u izazovnim vremenima, osim lijepog ambijenta za podučavanje, moramo imati jake profesionalce koji znaju voditi učenike kroz proces učenja“, kazala je Naida Hota-Muminović, ministrica za odgoj i obrazovanje u Kantonu Sarajevo.

Direktor Instituta ”Yunus Emre” Sarajevo Mehmet Akif Yaman osvrnuo se na uspjehe zabilježene kada je u pitanju projekt ”Moj izbor je turski“ pokrenut 2011. godine, u okviru kojeg se turski jezik podučava kao izborni predmet.

”Mi ne stajemo samo na podučavanju turskog jezika. Institut 'Yunus Emre', u skladu sa svojom vizijom i organiziranjem niza aktivnosti pomaže u promociji turske kulture i jačanju saradnje Turkiye i drugih zemalja“, kazao je Yaman.

Podsjetio je na niz programa u tom pogledu, uključujući kulturu, umjetnost i sport.
Ukazao je i na značajnu tehničku i finansijsku pomoć u opremanju kabineta u školama te obezbjeđivanja knjiga i školskog pribora.

”Ovo su sve aktivnosti koje zajednički realiziramo“, rekao je Yaman koji je zahvalio nastavnicima na podršci koju pružaju u realizaciji projekata, pogotovo kada je u pitanju promocija turskog jezika i kulture te uključivanja većeg broja djece.

Naglasio je kako su mnogi programi održani online zbog pandemije COVID-19, a među njima je i “Dječiji festival“ koji svake godine okupi nekoliko hiljada djece iz svih dijelova BiH. Dodao je kako su, okončanjem pandemije, ponovo počele pripreme na novom izdanju festivala.

Smatra kako je potrebno realizirati različite programe kako bi što veći broj djece pokazao interesovanje za učenje turskog jezika.

Savjetnik za obrazovanje pri Ambasadi Republike Turkiye u Sarajevu Faruk Berat Akcesme osvrnuo se na prisustvo turskog jezika na ovom području još od perioda Osmanskog Carstva. Istakao je kako se važnost turskog jezika još iz tog perioda oslikava i u mnogim književnim djelima koja se čuvaju u bibliotekama.
Predstavnicima vlasti BiH, kao i lokalnih organizacija, zahvalio je na naporima za očuvanje dobre saradnje.

Akcesme se osvrnuo i na podučavanje i izučavanje turskog jezika i na visokoškolskim ustanovama u BiH. Govorio je i o naporima koji se ulažu kako bi se turski jezik izučavao i u onim sredinama u kojima to trenutno nije slučaj, uključujući bh. entitet RS.

Osvrnuo se i na činjenicu da na nekoliko univerziteta u BiH postoje katedre za turski jezik i književnost te najavio nastavak podrške.

U okviru programa bit će održani časovi teorije uz radionice.

TRT Balkan / agencije