Međunarodni dan borbe protiv raka od 2022. do 2024. godine obilježava se s temom "Premostimo jaz u liječenju raka".     Foto: FENA

Performans je održan u okviru projekta "StressLess" podržanog od Grada Mostara, a sudionice su kroz plesne korake upozorile javnost na to koliko je ključno na vrijeme otkriti bolest te kolika je važnost prevencije.

Ovaj performans ima simboličan naziv jer je vrijeme jako bitno. Naš glavni rekvizit je sat koji pokazuje pet do dvanaest jer se za tih pet minuta žena može odlučiti za pregled i uraditi nešto dobro za sebe. Ako se na vrijeme otkrije bolest, kada je rak dojke u pitanju, ali i ostale maligne bolesti, sigurno postoji mogućnost za mnogo bolji život – rekla je predsjednica Udruge ''Novi pogled'' Maja Memić.

Kako je navela, plesnim performansom kao simbolom povezivanja s vlastitim tijelom sudionice su željele pokazati da rak dojke nije kraj života, da oboljele žene nisu izgubile svoju ženstvenost, te da s dijagnozom raka i dalje mogu uživati u životu.

Memić je naglasak stavila i na prevenciju koja je vrlo važan čimbenik u borbi protiv raka dojke, ali i drugih bolesti.

Ako vodimo računa o prevenciji, mi kao osobe, ali ako i država vodi računa za svoje građane o prevenciji, bit će manje oboljelih od raka – istaknula je.

Na kraju je podsjetila da je Udruga ''Novi pogled'' osnovana radi pružanja psihološke podrške oboljelim ženama. Memić smatra da svaka oboljela osoba treba razgovarati s psihologom koji joj može pomoći u poboljšanju kvalitete života.

Isto tako, našoj grupi mogu se pridružiti članovi obitelji koji ne znaju kako se nositi s bolešću bliske osobe. Podrška je jako važna u ovoj borbi - zaključila je Memić.

Inače, Međunarodni dan borbe protiv raka od 2022. do 2024. godine obilježava se s temom "Premostimo jaz u liječenju raka" i aktualizira pitanje postojećih nejednakosti u dostupnosti kvalitetnih usluga prevencije, dijagnostike, liječenja i podrške oboljelim bez obzira na visinu prihoda, spol, rasu, etnicitet, životnu dob i mjesto gdje ljudi žive.

FENA