Predstavnički dom PSBiH prethodno je usvojio zahtjev predlagača da se ovaj prijedlog zakona razmatra po hitnom zakonodavnom postupku.              Foto: AA

Na današnjoj desetoj hitnoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) usvojen je, po hitnom postupku, prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, čiji su predlagači poslanici Šerif Špago, Šemsudin Dedić, Edin Ramić, Safet Kešo, Denijal Tulumović, Amor Mašović, Nermin Mandra i Midhat Čaušević.

Za izmjene na prijedlog SDA je glasalo 26 zastupnika, a protiv je bilo devet. Protiv su bili zastupnici okupljeni oko SNSD-a i HDZ-a. Po entitetskoj strukturi, iz Federacije BiH su glasala 24 zastupnika, a 21 je bio "za". Iz Republike Srpske je glasalo 11 zastupnika, a pet je bilo "za".

Predstavnički dom PSBiH prethodno je usvojio zahtjev predlagača da se ovaj prijedlog zakona razmatra po hitnom zakonodavnom postupku.

Usvojen je i zaključak kojim Predstavnički dom PSBiH, kao predlagač prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, u skladu s Poslovnikom Doma naroda PSBiH, traži od Doma naroda da ovaj prijedlog zakona razmatra po hitnom postupku

Na usaglašavanje Kolegijumu Predstavničkog doma, radi nedostatka entitetske većine, upućen je prijedlog zaključka kojim se Centralna izborna komisija BiH zadužuje da, prilikom izrade podzakonskih akata koji će biti prateći dokumenti ovog zakona, strogo vodi računa o važećim lex generalis zakonima, konvencijama o ljudskim pravima i da se ni u jednom od podzakonskih akata ne ugroze ljudska, nacionalna, polna, stručna ili iskustvena prava.

Izmjene predviđaju integraciju izbornog procesa i uvođenje novih tehnologija kako bi bile spriječene eventualne izborne prevare - uvođenje elektronske identifikacije birača otiskom prsta i optičko čitanje glasačkih listića. Također, predviđeno je i da, s ciljem sprečavanja zloupotrebe biračkih odbora, biračke odbore bira Centralna izborna komisija BiH putem javnog poziva, a da stranke mogu imati maksimalno jednog člana.

TRT Balkan / agencije