Kako su ranije objavili iz "ExtremeSport Sarajevo", zbog pravca vjetra u subotu su odlučili letjeti iznad Bjelašnice-Igmana-Treskavice-Visočice sa finišom u Javorovom dolu.     Foto: AA

Letači paraglajdera danas su u sklopu jedinstvenog događaja pod nazivom "Extreme Fly 2024." letjeli na nebu iznad sarajevske Bjelašnice, jedne od najpopularnijih planina u Bosni i Hercegovini.

Kako su ranije objavili iz "ExtremeSport Sarajevo", zbog pravca vjetra u subotu su odlučili letjeti iznad Bjelašnice-Igmana-Treskavice-Visočice sa finišom u Javorovom dolu.

U nedjelju, 30. juna, sa Trebevića, odnosno kod Slovenskog planinarskog doma "Jure Franko" u 12 sati, ukoliko dozvole vremenski uvjeti, biće ispraćeno 110 letača paraglajdera, učesnika spektaularnog leta iznad grada, koji bi trebali sletjeti u naselje Šip.

Paraglajding ili jedrenje paraglajderom sve je popularnije i u Bosni i Hercegovini, kojim mnogi ostvaruju san o letenju.

Paraglajding je takmičarski i rekreativni sport, a spada u ekstremne sportove.

Jedrenje padobranom (paraglajderom) je jedan od najmlađih vazduhoplovnih sportova i jedan od najlakših i najjednostavnijih načina da se ostvari san o letenju. Ovaj sport se intenzivno razvija i širi u posljednjih petnaestak godina i sve više uzima maha u sportskom vazduhoplovstvu. Osnovni razlog ovome je taj što ovaj sport ne zahtijeva prevelika finansijska sredstva.

TRT Balkan / agencije