Aktuelna politička i sigurnosna situacija takođe su bile teme razgovora Osmani i Baerbock, saopšteno je iz ureda predsjednice Kosova.            Foto: AA

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani se tokom radne posjete Njemačkoj sastala sa ministricom vanjskih poslova te zemlje Annalenom Baerbock i zatražila nastavak njemačke podrške članstvu Kosova Savjetu Evrope, NATO-u, Evropskoj uniji i drugim međunarodnim organizacijama.

Osmani je na sastanku istakla da je Njemačka strateški partner u političkom, sigurnosnom i ekonomskom aspektu i da je Kosovo zahvalno na kontinuiranoj podršci.

Aktuelna politička i sigurnosna situacija takođe su bile teme razgovora Osmani i Baerbock, saopšteno je iz ureda predsjednice Kosova.

Osmani je istakla da je cilj kosovskih institucija integracija Srba u društvo i institucije, ali to da to "ometaju Srbija i njen predsednik".

U tom kontekstu, Osmani je potencirala da je Kosovo u procesu dijaloga sa Srbijom pokazalo posvećenost rješavanju pitanja koja su u interesu građana i regionalnog mira i stabilnosti.

Naglasila je i da je Kosovo prihvatilo osnovni sporazum i Ohridski aneks koji je predložila Evropska unija, a koji su podržale Sjedinjene Američke Države.

Između ostalog, na sastanku su ponovo potvrđeni dobri odnosi dviju zemalja i razgovaralo se o mogućnostima daljeg produbljivanja bilateralnih odnosa, uključujući i zajedničko angažovanje u ispunjavanju zelene agende.

Prema riječima Osmani, odnose između Kosova i Njemačke još više jača značajan broj kosovske dijaspore, koja je uspješno integrisana u njemačko društvo.

TRT Balkan / agencije