Građanin Benjamin Čuvić je istakao da ovo nisu protesti, već skup odbrane Bosne i Hercegovine.     Foto: AA

Više stotina demonstranata okupilo se danas na protestima koje je ispred zgrade Ureda visokog predstavnika međunarodne zajednice (OHR) u Sarajevu, glavnom gradu Bosne i Hercegovine, organizirala neformalna grupa građana pod nazivom "ReSTART".

Povod protestnog okupljanja su, kako su kazali organizatori, secesionističke najave predsjednika entiteta Republike Srpske Milorada Dodika te nezadovoljstvo potezima visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta i najava korištenja bonskih ovlasti.

Suad Đozić, osnivač ReSTART-a, kazao je da su organizatori odlučili da se skupu u utorak obraćaju isključivo građani iz svih dijelova BiH, a da se neće obraćati poznata lica bh. politike, ali i bilo kakva stranačka ili nestranačka organizacija koja bi ovu priliku koristila za samopromociju.

“ReSTART Bosne i Hercegovine se zalaže za normalnu, funkcionalnu državu, kao što su sve države Evropske unije. Samo to, ništa više. U toj i takvoj normalnoj državi, građani su svi jednaki, poštuju se presude Evropskog suda za ljudska prava. Došli smo da tražimo da ispoštuju samo ono što međunarodna zajednica traži svojim presudama, konvencijama, rezolucijama. Samo to tražimo, da svi imamo normalnu državu i da budemo jednaki pred zakonom“, poručio je Đozić.

Građanka Slobodanka Krstanović kaže da se u skladu sa svojim imenom cijeli život bori i proziva na borbu za pravednu borbu za slobodu. Kritikovala je rad i ranije odluke visokog predstavnika Schmidta.

“Imamo mi presude Evropskog suda za ljudska prava već dugo… Ni prethodni dugotrajni visoki predstavnik Incko nije imao snage da se uhvati u koštac s vladajućim etno-nacionalistima i nametne ove pravedne presude. Ovaj sadašnji, svojim odlukama ide u susret željama jedne etničke skupine u Federaciji, dok se u drugom entitetu godinama prijeti secesijom“, kazala je ona.

Skupu se obratila i Almedina Muftić koja je istakla da je u Bosni i Hercegovini fašizam pobijeđen u Drugom svjetskom ratu i tokom agresije na BiH i da ova zemlja neće dozvoliti fašističke politike, niti to da se od jednog evropskog naroda pravi “narod slučaj“.

“O Vama Christiane Schmidt i onima koji Vas podržavaju neću govoriti. Vi ste o sebi najbolje rekli svojim djelima. Predstavili ste se u najgorem svjetlu, stavljajući se na stranu onih koje je Međunarodni sud pravde i Međunarodni krivični sud za ratne zločine proglasio krivim za genocid i udruženi zločinački poduhvat“, kazala je Muftić.

Građanin Benjamin Čuvić je istakao da ovo nisu protesti, već skup odbrane Bosne i Hercegovine.

Istakao je da je mnogo mladih došlo na skup, ali i da je mnogo omladine koja sjedi u kafićima te im je poručio da neće imati pravo na popravni ako se jednog dana probude i shvate da žive u “getu“ ili “evropskoj Palestini“.

“Hvala vam svima koji ste tu na vašoj istrajnoj borbi za našu Bosnu i Hercegovinu. Širom svijeta Bosanci i Hercegovci su poznati po svojoj hrabrosti i odlučnosti. A mi ćemo ovdje i u većem broju dokazati svijetu to isto“, poručio je Čuvić.

Okupljeni su nosili transparente sa porukama, uključujući “Stop, embargu na demokratiju“, “Schmidte, ne damo državnu imovinu i teritoriju BiH“ i “Stop, etno-demon-kratija“.

Uporedo s tim, u utorak se održava i sjednica Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira (PIC). Ta sjednica je razlog zbog kojeg su današnji protesti prolongirani s obzirom da su prvobitno najavljeni za ponedjeljak.

Slični protesti su održavani ispred OHR-a i u skorijoj prošlosti, a posljednji takav skup bio je 31. marta i okupio nekoliko hiljada građana. Demonstranti su, kao i danas, tražili ostavku Christiana Schmidta.

TRT Balkan / agencije