Bitka na Igmanu jedna je od najznačajnijih bitaka tokom odbrane od agresije na Bosnu i Hercegovinu.     Foto: AA

Povodom obilježavanja manifestacije “Odbrana BiH – Igman 2023” u petak je na platou Ratne džamije na Igmanu održan vjerski program, tokom kojeg je naznačena važnost očuvanja istine, kulture sjećanja i iskazivanja ljubavi prema domovini.

Defileom ratnih zastava Armije Republike Bosne i Hercegovine i MUP-a RBiH, prigodnim vjerskim programom, klanjanjem džuma-namaza te odavanjem počasti šehidima, održan je centralni dio manifestacije koja se održava 23. godinu zaredom.

Stotine građana, veterana, članova porodica šehida i mladih svjedočilo je defileu veterana i njihovih potomaka. Manifestaciji su prisustvovale delegacije svih nivoa vlasti, predstavnici boračkih i drugih organizacija.

Tokom prigodnog obraćanja, vojni muftija Hadis Pašalić istakao je važnost suživota i prihvatanja raznolikosti.

“Naša spremnost da zajedno gradimo domovinu sa našim komšijama, uz Božiju pomoć garant su naše sigurne budućnosti i potvrda naše prošlosti. Danas molimo: Gospodaru naš učini da krv šehida i suze njihovih majki i uzdah njihove djece budu temelj našeg sjećanja. Naši šehidi zalog su za našu budućnost”, rekao je Pašalić i dodao:

“Danas molimo Gospodara našeg da budemo odgovoriniji i sposobniji u svojim zadacima, aktivniji u svojim džematima i korisniji društvu i domovini.”

Kako je kazao, na području Igmana utemeljena je prva džamija u nezavisnoj Bosni i Hercegovini, gdje su Bošnjaci branili svoju domovinu, dok su drugi rušili širom zemlje.

“Na Igmanu, ali i širom BiH, smo se opredijelili da budemo od onih koji grade, a ne od onih koji ruše”, rekao je Pašalić.

Džuma-namaz, sedmičnu molitvu muslimana petkom, kao izaslanik reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, predvodio je Mustafa Spahić.

Spahić je u hutbi prije džuma-namaza poručio da “nijedan mir nije održiv bez mira ljudi i mira u ljudima.”

“Mir je moguć samo kroz slobodu, kroz odgovornost, koliko si slobodan da si svjestan da si toliko odgovoran. Mir je moguć samo kroz istinu. A laž je ono zlo koje razara istinu, život. Šta to i ko to daje unutrašnji mir u insana, bračni par, porodicu, džemat, pleme, rod , bratstvo, narod naciju, rasu i čovječanstvo. Unutrašnji mir je garant vanjsokog mira među ljudima”, poručio je Spahić u hutbi.

Nakon džuma-namaza Nesib-efendija Hadžić, glavni imam Oružanih snaga Bosne i Hercegovine proučio je dovu za domovinu Bosnu i Hercegovinu, šehide i njihove porodice.

Bitka na Igmanu, jedna je od najznačanijih bitaka tokom odbrane od agresije na Bosnu i Hercegovinu. Agresorske snage su u ljeto 1993. godine imale plan da zauzimanjem Igmana u potpunosti zatvore obruč oko Sarajeva i tako prekinu vezu glavnog grada sa ostatkom zemlje i svijeta. Zahvaljujući hrabroj borbi pripadnika Armije RBiH to nije dozvoljeno.

Manifestacija “Odbrana Bosne i Hercegovine - Igman 2023" kao i prethodnih godina, ima za cilj evocirati uspomene na teške godine borbe protiv agresora te upoznati mlade generacije sa značajem herojske borbe od 1992. do 1995. godine.

TRT Balkan / agencije