"Yunus Emre" ima svoje centre u više od 80 država širom svijeta, od kojih se više od 10 nalazi u zemljama Balkana.           Foto: yeesaraybosna

Zamislite da možete osjetiti duh jedne turske ulice i mirise tradicionalne turske hrane u Sarajevu.

To je bio samo dio onoga što su „Dani Turkiye“ u Sarajevu nudili. Uz nezaboravne okuse, manifestacija je nudila i mnogo više.

Koncerti velikih svjetskih zvijezda, tradicionalna umjetnost i bogata gastronomija – samo su neke od atrakcija koje ste mogli doživjeti.

Jedan od ključnih organizatora ovog događaja je najveća turska fondacija "Yunus Emre", koja je i ove godine omogućila građanima Sarajeva da uživaju u čarima Turkiye.

"Yunus Emre" ima svoje centre u više od 80 država širom svijeta, od kojih se više od 10 nalazi u zemljama Balkana.

"Prošle godine smo organizirali prvu manifestaciju Dani Turkiye, a ove godine organizujemo i drugu. Prošle godine smo dobili veoma pozitivne povratne informacije i blizu 40.000 ljudi je prisustvovalo dvodnevnom programu i aktivnostima u našim događajima. Zbog pozitivnih reakcija i zahtjeva koje smo primili, odlučili smo organizirati drugo izdanje. Ovogodišnje aktivnosti se održavaju u ovom prelijepom parku u saradnji s Općinom Novi Grad. Kao što vidite, u parku smo organizovali različite igrališta za djecu, od tradicionalnih turskih umjetnosti do turske kuhinje. Imamo mnogo različitih aktivnosti. Ovo je događaj gdje svako, bez obzira na godine, može pronaći nešto za sebe", rekao je Mehmet Akif Yaman, direktor Instituta "Yunus Emre" Sarajevo.

Tokom posjete ovom festivalskom događaju, prvo se možete susresti s neodoljivim turskim slasticama, od kojih je jedna poznata kao kraljica slatkih poslastica – turska baklava, koja je toliko slavna da čak ima svoj Svjetski dan.

Nakon toga, slijedi avanturua s turskim sladoledom, koji, osim što je neodoljivog okusa, pruža i zabavno iskustvo s prodavačima koji majstorski vladaju trikovima.

Možete se upoznati i s tradicionalnom umjetničkom formom - ebru, koja je svoje korijene imala i u službenim dokumentima, ali se s vremenom pretvorila u dekorativnu umjetnost.

Ovo je samo djelić onoga što ste mogli doživjeti tokom programa „Dani Turkiye“ u Sarajevu.

„Dani Turkiye“ u Sarajevu obogaćuju se i muzikom. Arslanbek Sultanbekov, poznati tekstopisac i kompozitor, gostovao je također ove godine s koncertom etnomuzike.

Institut "Yunus Emre" Sarajevo pod pokroviteljstvom Ambasade Republike Turkiye u BiH i Ministarstvom za kulturu i turizam Repubilke Turkiye, a u saradnji s Općinom Novi Grad organizuje po drugi put ovu manifestaciju, kako bi građani Sarajeva i posjetitelji imali priliku uživati u bogatom kulturno-umjetničkom programu.

Također, Zenička arena će i ove godine biti domaćin Dječijeg festivala, koji će okupiti mališane iz cijele Bosne i Hercegovine kako bi se zabavili i učili kroz bogat program sličan onom održanom 2023. godine.

U Gradskoj areni u Zenici održan je 10. jubilarni Dječiji festival u organizaciji Instituta ”Yunus Emre”, a učestvovalo...

Posted by TRT Balkan BHSC on Tuesday, May 9, 2023
TRT Balkan