Nivo rijeke Une u Bihaću na razini od 162 centimetra i ima tendenciju daljnjeg rasta.      Foto: Džemal Ćatić

Zbog obilnih padavina koje su zabilježene u tokom jučerašnjeg dana i sinoć u Bosni i Hercegovini, a posebno na području Krajine došlo je do poplava, a stanje je i dalje teško, kao i u Hercegovini gdje je zbog obilnijih padavina na snazi žuti meteoalarm.

Ovakva situacija je uzrokovala porast vodostaja rijeka u Bosni i Hercegovini. Tako je nivo rijeke Une u Bihaću na razini od 162 centimetra i ima tendenciju daljnjeg rasta. Inače, to je čak za 62 centimetra ili više od polovine povećanog vodostaja kritične tačke koja za rijeku Unu iznosi 100 centimetara.

Istovremeno nivo rijeke Une u Martin Brodu je na razini 217 centimetara i na kritičnom je nivou.

Istovremeno rijeka Sana u Sanskom Mostu je na samo osam centimetara od kritične tačke i trenutno je na razini 372 centimetra. Inače, kritična tačka za rijeku Sanu je 380 centimetara. Sana u Sanskom Mostu ima prognoziranu tendenciju rasta.

U Vrhpolju nivo rijeke Sane je na razini 260 centimetara i dalje raste.

Kritično je i u sjeveroistočnoj Bosni gdje je rijeka Jala u Tuzli na razini od 220 centimetara i ima tendenciju rasta.

Najviše padavina tokom jučerašnjeg dana i sinoć zabilježeno je u Krajini. Tako je u Bosanskom Novom/Novi Grad palo čak 98 milimetara po metru kvadratnom kiše, a u Bihaću 79 milimetara.

Na Čemernu, u istočnoj Hercegovini registrovano je 60, Sanskom Mostu 52, a Trebinju 50 milimetara kiše po metru kvadratnom.

U Banja Luci je palo 35, Livnu 33, Gacku 30, Ivan Sedlu 27, Sarajevu 26, Foči 25, na Sokocu 24, Bileći 23, Mrkonjić Gradu 22, Zenici i Zvorniku po 21, Srebrenici i Višegradu po 20, a Gradačcu i Tuzli po 18 milimetara padavina po metru kvadratnom.

Zbog obilnijih padavina i danas je na području Hercegovine, jugoistočne, centralne i sjeveroistočne Bosne na snazi žuti meteoalarm.

TRT Balkan / agencije