Ef. Efendić, glavni imam MIZ Ustikolina, kazao je kako sama činjenica da je Turhan Emin-begova najstarija džamija u BiH dovoljno govori koliki je njen značaj i važnost.     Foto: AA

Prigodnim programom koji je Uprava za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini organizirala s Muftijstvom goraždanskim i Medžlisom islamske zajednice (MIZ) Ustikolina, u subotu je obilježena 575. godišnjica Turhan Emin-begove džamije u Ustikolini, najstarije u BiH.

Program je dio manifestacije "Dani džamija i džemata" koji realizira Uprava za vjerske poslove, a izveli su ga studenti i studentice Fakulteta Islamskih nauka u Sarajevu, objavila je agencija MINA.

Obilježavanju su prisustvovali muftija goraždanski Remzija ef. Pitić, glavni imami, imami, članovi Izvršnog odbora MIZ Ustikolina, članovi Mreže mladih Muftijstva goraždanskog te drugi gosti i džematlije.

"Ovaj projekat razvijamo na iskustvu iz prethodnih godina. Radili smo na nečemu što je neuobičajeno u ovom vremenu, a što bi trebale raditi zapravo državne institucije. To je ovdje spalo na Islamsku zajednicu i zahvalni smo Bogu što nam je dao mogućnost da se ovim možemo baviti i da našoj mladosti možemo pokazati stoljeća pa čak i tisutljeća postojanja kojeg vidimo na lokalitetima Presjeke, Odžaka i Aladža džamije. Studenti Fakulteta islamskih nauka su nama najdraži, imaju posebno mjestu u našem društvu i narodu, i mi smo smatrali da upravo ova 575. godišnjica Turhan Emin-begove džamije zavređuje da upravo s njima to podijelimo i da oni izvedu prigodan program", kazao je muftija Pitić.

Prema njegovim riječima, ova godina je znakovita po mnogo stvari, a jedna od njih je i nevjerovatan jubilej - 585 godina od odlaska prvog hadžije s ovih prostora Ishak-bega Hranušića u Mekku i Medinu da obavi hadž, koji je 1438. godine kao Krajišnik sa sjedištem u Foči otišao iz tog grada da hodočasti sveta mjesta.

"Drugi značajan datum je 480 godina oslobođenja Istanbula, a treći 460 godina od dolaska Mehmeda Fatiha u Bosnu i Hercegovinu. Ono što ćemo također obilježiti, a to je i sastavni dio povijesti našeg naroda s ovog prostora, jeste 80 godina od preseljenja na ahiret Nurije Pozderca, što će biti obilježeno 11. juna 2023. godine okruglim stolom, a potom pohodom na njegov mezar na Dragoš-sedlu. Ovako pokušavamo sebe da malo ustabilimo u ovo bosansko tlo i prostor, da pokažemo i sebi i drugima da je ovo narod koji baštini tisućljeća na različite načine i da je to jedna povijest koja se rijetko gdje može sresti i vidjeti", poručio je muftija goraždanski.

Edib ef. Efendić, glavni imam MIZ Ustikolina, kazao je kako sama činjenica da je Turhan Emin-begova najstarija džamija u BiH dovoljno govori koliki je njen značaj i važnost, ne samo za stanovnike Ustikoline, nego i cijelu Islamsku zajednicu i Bosnu i Hercegovinu.

"Iz Ustikoline je sve krenulo kada je u pitanju islam u BiH. Ovdje je formirana prva veća organizirana zajednica muslimana u našoj zemlji. Sama činjenica da su dimenzije džamije 14,5 sa 13,8 metara i da je džamija kakvu danas imamo bila istih dimenzija i 1448. godine kada ju je sagradio plemeniti vakif Turhan Emin-beg, govori da je ovdje već i tada postojala značajna zajednica muslimana", kazao je Efendić.

Umihana Šošić, studentica završne godine i predsjednica Udruženja studenata Fakulteta islamskih nauka, zahvalila je na mogućnosti da se studenti informiraju o bogatoj historiji ovog kraja.

"Žao mi je što ovaj put nije mogao i veći broj studenata i studentica biti u posjeti, ali ćemo u Sarajevo samo moći prenijeti lijepe utiske. Ako Bog da, očekujem da će sljedeća posjeta biti u mnogo većem broju, a kada imamo ovake domaćine, ne sumnjamo da će tako i biti", kazala je Šošić.

TRT Balkan / agencije