Povratkom naselja Grbavica, Kovačići i Vraca na današnji dan prije 28 godina, pod okrilje Sarajeva završen je proces reintegracije područja koja su po Dejtonskom mirovnom sporazumu pripala glavnom gradu Bosne i Hercegovine.            Foto: AA

Polaganjem cvijeća na spomen-obilježju na Mostu “Suade Dilberović i Olge Sučić“ počelo je obilježavanje 28. godišnjice reintegracije sarajevskih naselja Grbavica, Kovačići i Vraca, a svečana akademija održana je u Međunarodnom centru za djecu i omladinu Novo Sarajevo.

Povratkom naselja Grbavica, Kovačići i Vraca na današnji dan prije 28 godina, pod okrilje Sarajeva završen je proces reintegracije područja koja su po Dejtonskom mirovnom sporazumu pripala glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Jedan od najznačajnijih historijskih datuma za Općinu Novo Sarajevo i Grad Sarajevo, obilježava se prigodnim programom, uključujući polaganja cvijeća na spomen-obilježjima, revijalnom utakmicom FK Pofalićki – FK Željezničar na stadionu Grbavica, svečanom akademijom i premijerom dokumentarnog filma “Dolina ćupova“, rediteljice i scenaristice Lejle Zvizdić.

Pred početak svečane akademije u Međunarodnom centru za djecu i omladinu Novo Sarajevo, načelnik općine Hasan Tanović ukazao je na značaj obilježavanja ovakvih datuma i njegovanja kulture sjećanja.

“Danas smo na terenu i obilazimo spomen-obilježja povodom reintegracije naselja Grbavica, Vraca i Kovačići. Poruka je jasna i mi smo je više puta ponovili, pogotovo ovoj djeci koja su danas iz osnovnih škola došla da uveličaju ovu manifestaciju, a to je da se ne zaboravi i više nikada ne ponovi. Upravo ovu poruku važno je prenijeti na mlađe generacije“, kazao je Tanović.

Predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje Dana reintegracije Aziz Pamuk također je kazao da su pripremili bogat program 28. godišnjice reintegracije i da su posebno sretni učešćem mladih.

“Memorizacija događaja je od posebne važnosti. Povratak reintegrisanih područja u okvire Grada Sarajeva, gdje su uvijek i pripadala je jedan dio programa, a drugi se odnosi na sjećanje na žrtve agresije“, kazao je Pamuk.

Istakao je da mladi treba da uče i budućim generacijama prenose istinu o agresiji kako se zločini i razaranja ne bi ponovili.

Nekoliko mjeseci nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma kojim je okončan rat u Bosni i Hercegovini i prekinuta skoro četverogodišnja opsada Sarajeva, 19. marta 1996. godine pripadnici sigurnosnih snaga Federacije BiH ušli su u naselja Grbavica, Kovačići i Vraca.

Ovim činom ta naselja su nakon skoro četverogodišnje agresorske okupacije ponovo vraćena u sastav sarajevske općine Novo Sarajevo.

Dan reintegracije sarajevskih naselja Grbavica, Kovačići i Vraca, 19. mart, ujedno je i Dan mjesnih zajednica Grbavica I, Grbavica II, Kovačići, Vraca i Gornji Kovačići.

TRT Balkan / agencije