U znak protesta novinari su danas lijepili trake preko usta i lomili olovke.     Foto: AA

Novinari su se u utorak okupili ispred zgrade Narodne skupštine bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) tražeći da iz skupštinske procedure bude povučen Nacrt izmjena i dopuna Krivičnog zakonika RS-a.

Sjednica Narodne skupštine RS-a na kojoj bi trebalo da bude razmatran Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika RS-a počela je jutros. Prema Nacrtu u Krivični zakonik uvodi se nova glava krivična djela protiv časti i ugleda, odnosno krivična djela uvrede, klevete, iznošenja ličnih i porodičnih prilika, te krivično djelo javno izlaganje poruzi zbog pripadnosti određenoj rasi, vjeri i nacionalnosti.

Ovim zakonskim izmjenama najavljuju se velike novčane kazne za navedena krivična djela. Novinari, medijski kući i međunarodni organizaciji i instituciji i prethodno su apelovali na vlasti u RS da odustanu od ovog zakonskog rješenja jer smatraju da ugrožava medijske slobode, kritiku vlasti i slobodu mišljenja.

U znak protesta novinari su danas lijepili trake preko usta i lomili olovke.

"Došli smo ovdje da još jednom uputimo apel narodnim poslanicima da vrate predlagaču Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika RS, da kažu i da glasaju po svojoj savjesti svako od njih, a ne po stranačkoj pripadnosti bude protiv ovakvog nacrta zakona", rekao je Siniša Vukelić, predsjednik Kluba novinara Banjaluka.

Dodao je da su novinari političarima ostavili olovke da pišu po svojoj mjeri nakon usvajanja zakona. "Pisanje vijesti biće nemoguća misija, istraživačko novinarstvo više neće postojati i svaki građanin će to osjetiti na svojoj koži", rekao je on.

TRT Balkan / agencije