Čeka se angažman helikoptera Oružanih snaga BiH.     Foto: AA

Neprespavana noć je iza građana neumskog zaleđa. Požar koji je buknuo jučer u 10 sati uništio je poljoprivredna dobra, prijetio je kućama i stanovništvu, koje je uz nesebično zalaganje vatrogasaca uspjelo odbraniti svoju imovinu.

Na zahtjev lokalnih vlasti iz Neuma koje su zatražile pomoć u gašenju požara na ugroženim dijelovima opštine, Predsjedništvo Bosne i Hercegovine dalo je danas saglasnost za angažman Oružanih snaga (OS) BiH.

Posade helikoptera su spremne i vrši se potrebna koordinacija s lokalnom zajednicom radi preduzimanja neophodnih radnji na počinjanju akcije suzbijanja požara u opštini Neum, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

Nakon provođenja pomenutih radnji i ako svi meteouslovi budu pogodovali, helikopteri OS BiH će početi djelovati na navedenom području.

"MO i OS BiH ostaju predani izvršenju svoje misije pomoći civilnim strukturama u odgovoru na prirodne nesreće na cijeloj teritoriji BiH", navedeno je u saopćenju.

Šef Civilne zaštite Neuma Marko Tapalović kazao je da su sve raspoložive snage na terenu te da su u pomoć vatrogascima u Neumu priskočili i kolege iz Mostara.

"Nisu ugrožene kuće. Cijelu noć smo se borili da ih sačuvamo i uspjeli smo ih odbraniti. Vatra se raširila na nepristupačan teren prema planini Žaba i selu Zelenikovac. Ne možemo davati prognoze, ali pomoć iz zraka nam je potrebna", rekao je Tapalović.

Stradali su maslinici i pčelinjaci, a požarna linija dugačka je deset kilometara.

TRT Balkan / agencije