Na početku ulice u kojoj je opštinska administracija su pripadnici specijalnih jedinica, pod kompletnom opremom.     Foto: AA

U Zvečanu, opštini na severu Kosova trenutno je mirno, nakon današnjeg sukoba Policije Kosova s građanima iz srpske zajednice.

Pripadnici specijalnih jedinica kosovske policije su i dalje u zgradi i ispred zgrade Opštine.

U zgradi lokalne samouprave je novi gradonačelnik Zvečana Ilir Peci, koji je danas uz pomoć policijskih službenika ušao u opštinsku zgradu.

Uz pomoć policije u opštinske zgrade su ušli i gradonačelnici Zubinog Potoka i Leposavića.

Mirno nakon jake kiše

Kosovskim novinarskim ekipama je onemogućeno da priđu bliže zgradi opštine nakon što su na njih lokalni stanovnici srpske nacionalnosti pucali iz obližnjih objekata.

Na početku ulice u kojoj je opštinska administracija su pripadnici specijalnih jedinica, pod kompletnom opremom.

Moglo se videti da vozila policije idu ulicom u pravcu zgrade Opštine.

Tokom sprovođenja akcije ulaska u zgradu lokalne samouprave pripadnici policije sukobili su se s demonstrantima srpske nacionalnosti koji su želeli sprečiti njihov ulazak.

Policija je upotrebila suzavac kako bi ih rasterala.

U saopštenju policije se navodi da su građani bili nasilni i da su gađali policajce raznim tvrdim predmetima i šok bombama.

Tom prilikom lakše je povređeno pet policajaca, koji su se nakon ukazane pomoći vratili na zadatak.

Oštećena su četiri policijska vozila od kojih je jedno zapaljeno. Policija navodi da su se čuli i pucnji iz vatrenog oružja, ali se ne zna s koje lokacije.

SAD i EU osuđuju akciju kosovskih vlasti

Sjedinjene Američke Države (SAD) i Evropska unija (EU) osudili su današnju akciju kosovskih vlasti i zatražile da se odmah prekine s nasiljem.

"Oštro osuđujemo akcije Vlade Kosova koje eskaliraju tenzije na sjeveru i povećavaju nestabilnost. Pozivamo premijera Albina Kurtija da odmah zaustavi ove nasilne mjere i ponovo se fokusira na dijalog koji vodi EU", rekao je američki državni sekretar Antony Blinken.

Ranije u petak američki ambasador na Kosovu Jeff Hovenier osudio je akciju kosovskih institucija da uđu u zgradu opštine na severu Kosova.

"Današnje nasilne mjere trebale bi biti odmah zaustavljene", objavio je američki ambasador Jeff Hovenier na Kosovu na društvenoj mreži Twitter.

I Evropska unija (EU) najoštrije osuđuje sukobe kosovske policije i demonstranata na sjeveru Kosova, inicirane pokušajem novoizabranih gradonačelnika da uđu u zgrade opština.

"Snažno žalimo zbog napada na patrole civilne misije EU na Kosovu, EULEX-a. EULEX-u mora biti dozvoljeno da mirno sprovodi svoj mandat. Svi moraju poduzeti radnje kako bi deeskalirali napetu situaciju i odmah vratili smirenost. EU neće prihvatiti dalje jednostrane ili provokativne akcije, a sigurnost na terenu treba biti prioritet", navedeno je iz EU.

Saopćeno je da nedavni izbori na sjeveru Kosova ne nude dugoročno političko rješenje za uključene opštine.

"Takvo rješenje se može naći samo kroz pravi dijalog između svih ključnih aktera, koji uključuju Kosovo, Srbiju i zajednicu kosovskih Srba – uz fasilitaciju EU", saopćeno je iz EU.

Osmani: Suverenitet i teritorijalni integritet Kosova nepovredivi

Predsednica Kosova Vjosa Osmani saopštila je da su suverenitet i teritorijalni integritet Republike Kosovo nepovredivi, neotuđivi i nedeljivi tako da su zaštićeni svim sredstvima određenim Ustavom i zakonima.

Osmani je na Facebooku napisala da je akcija policije prema ilegalnim strukturama i Vučićevim kriminalnim bandama legitimna, u realizaciji ustavnih obaveza u zaštiti svih građana, bez razlike.

"Održivost, dugotrajnost i uspeh ovih akcija zavise i od koordinacije sa saveznicima, koji su bili i ostaju garanti suvereniteta i naše nezavisnosti", navela je Osmani.

Policija Kosova je ranije u petak pisanim saopštenjem informisala da su po službenoj dužnosti pomagali novim gradonačelnicima opština Zvečan, Leposavić i Zubin Potok, na severu Kosova, da ostvare svoje pravo na rad u službenim objektima dotičnih opština.

Novi gradonačelnici Zvečana, Zubinog Potoka i Leposavića u četvrtak su položili zakletve u javnim objektima u albanskim selima tih opština, dok je gradonačelnik Severne Mitrovice zakletvu položio prošlog petka.

TRT Balkan / agencije