Četvorica mladića iz Stoca, dobi od 18 do 22 godine su napadnuta prilikom povratka iz Mostara, gdje su pratili fudbalsku utakmicu.      Foto: AA

Četvorica mladića iz Stoca, dobi od 18 do 22 godine, sinoć su napadnuta prilikom povratka iz Mostara, gdje su pratili fudbalsku utakmicu Velež – Borac.

Fudbalski klub Iskra, u kojem igra većina napadnutih, navodi da su napadači pripadnici Ultrasa, navijačke grupe mostarskog Zrinjskog.

"Nakon utakmice krenuli su kući ne sluteći šta će ih zadesiti. U mjestu Masline kod Stoca presrela su ih četiri vozila u kojima su bili Ultrasi, navijači Zrinjskog te ih divljački udarali svime, te im nanijeli ozljede i polomili vozilo. U vozilu su se nalazila tri igrača Iskre i jedan maloljetni dječak koji su prevezeni u bolnicu Južni logor", saopštio je klub na svojoj Facebook stranici.

Iz kluba su apelovali na nadležne institucije da što prije uhvate počinioce i najoštrije ih kazne.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona oglasilo se i objavilo detalje jučerašnjeg napada u Stocu u kojem su povrijeđene četiri osobe.

Kako su naveli, u noći sa subote na nedjelju oko 00:10 sati u Policijsku stanicu Stolac M. A. (2004) iz Poplašića - Stolac je prijavio da je upravljao vozilom marke Mercedes magistralnim putem iz Mostara prema Stocu gdje u mjestu Masline Stolac dolazi do udara u zadnji dio njegovog vozila od strane vozila VW Golf V nn registarskih oznaka.

"Uslijed udara njegovo vozilo je stjerano s puta pred bivši dom. Iza vozila VW Golf stala su još dva vozila, vozilo marke BMW i VW Passat iz kojih je izašla grupa od oko 10 lica, maskirani i sa bejzbol palicama koji lupaju po njegovom vozilu na koje bacaju baklje, nakon čega nasrću na lica koja su se skupa s njim nalazila u vozilu, te ih udaraju palicama po čitavom tijelu. Nakon toga su se vozilima udaljili u nepoznatom pravcu", saopšteno je.

Zajedno s prijaviteljem u vozilu su se nalazili E. G. (2003) iz Stoca, D. B. (2002) iz Gorice-Stolac i F. B. (2006) iz Gorice-Stolac. Sva četvorica su zadobila povrede neutvrđenog stepena, te im je ukazana pomoć u DZ Stolac, nakon čega je D. B. upućen na CUM Mostar, dok su E. G, M. A, i F. B. upućeni u RMC "Dr. Safet Mujić" Mostar.

Povodom napada oglasio se potpredsjednik FBiH Refik Lendo, koji je kazao da je sa "dubokom zabrinutošću primio vijest o napadu na četiri mlada čovjeka, povratnika u Stolac od strane nepoznatih lica."

"Ovaj i slični napadi na povratnike ne smiju proći bez snažnog i odlučnog odgovora nadležnih organa. S tim u vezi, od nadležnog Ministarstva unutrašnjih poslova i Tužilaštva zahtijevam da stave na raspolaganje sve svoje kapacitete i ulože maksimalne napore s ciljem rasvjetljavanja svih okolnosti ovog napada, te da izvršioce izvedu pred lice pravde. Koristim priliku da povrijeđenim mladićima i njihovim porodicama zaželim što brži oporavak, te im iskazujem potpunu i odlučnu podršku u ovim teškim trenucima", rekao je Lendo.

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Nerin Dizdar potvrdio je ranije da je u Stocu pretučeno četvero povratničke djece.

"Mučki su im zasjedu na povratku sa utakmice u maniru najokorjelijih razbojnika napravili nepoznati počinitelji sa više automobila na ulazu u Stolac. Zatim su ih brutalno pretukli, mučili. Ovakvo nasilje mora biti hitno i najstrože kažnjeno. Podrška mladićima i njihovim porodicama mora biti bezuvjetna, odlučna i jasna, kao i reakcija policije i pravosuđa. Predugo, već više od 25 godina, kada su napadi na povratnike u pitanju, slušamo fraze o 'istragama u toku' i 'nepoznatim počiniteljima'. Dosta je više", napisao je Dizdar na Facebooku.

Dodao je da nasilje nad povratnicima mora biti odmah sankcionisano. Od MUP-a i Tužilaštva očekuje reakciju, brzu istragu, privođenje i osudu kriminalaca.

"Krug mogućih počinitelja nije posebno veliki. Od svih činitelja društvenog poretka, od lokalnog do državnog nivoa, očekujem jedinstvenu, nedvosmislenu podršku povratnicima. Ministarstvo će iz svoje nadležnosti učiniti sve za ove mladiće i njihove porodice", poručio je Dizdar.

Napad je osudio i državni ministar za ljudska prava i izbjeglice Sevlid Hurtić.

"Fizički napad na mlade sportiste koji su povratnici od strane grupe razbojnika, uz presretanje automobila na cesti, predstavlja narušavanje sigurnosti u ovom dijelu naše zemlje. Pozivam nadležne institucije, policiju i tužilaštva, da hitno procesuiraju ovaj divljački napad, koji je mogao imati najgore posljedice", rekao je Hurtić.

Dodao je da su u proteklim godinama vrlo često u ovim dijelovima Bosne i Hercegovine zabilježeni napadi i obračuni huligana, ali i napadi navijače, od kojih je jedan završio ubistvom navijača. Kazao je da je većina tih događaja ostala nerasvijetljena ili blago kažnjena, što je dodatno ohrabrilo nove huligane i napadače.

"Zbog svega navedenog, pozivam nadležne da najoštrije sankcionišu napadače, te da nemaju toleranciju prema ovakvim i sličnim napadima. Hitno procesuiranje ovog slučaja će barem djelomično vratiti povjerenje u rad istražnih organa, a u suprotnom, ukoliko reakcija izostane, produbit će nepovjerenje i dodatno narušiti odnose u ovom dijelu naše domovine", navodi se u reakciji Hurtića.

TRT Balkan / agencije