Ono što dijele svi učesnici Marša mira, to su poteškoće pri pješačenju na jednoj od najzahtjevnijih etapa, planini Udrč.          Foto: TRT Balkan

Kolona s učesnicima Marša mira, u kojem ove godine učestvuje više od 5.000 ljudi koji odaju počast žrtvama genocida u Srebrenici, stigla je u Potočare, nakon što su za tri dana prepješačili gotovo 100 kilometara.

Među hiljadama učesnika ovogodišnjeg Marša mira nalaze se i brojna djeca i mladi. Neki od najmlađih učesnika podijelili su svoja iskustva s TRT Balkan.

Faris Girić, jedanaestogodišnjak iz Bosanske Krupe, s ponosom je okončao ovogodišnji Marš mira, obilježavajući tako završetak svoje treće uzastopne godine sudjelovanja.

Prvi put kada je sudjelovao, imao je samo devet godina i bio je najmlađi učesnik.

"Jučer mi je bio težak dan zbog neujednačenog terena, kamenja i lošeg asfalta. Noge su me boljele zbog crnog asfalta", rekao je Girić za TRT Balkan, opisujući svoje iskustvo.

Ramo Mehmedović iz Snagova kod Zvornika svojim prvim sudjelovanjem na Maršu mira odlučio je odati počast žrtvama genocida i osjetiti staze kojima su Srebreničani kročili 1995. godine u potrazi za spasom.

"Ja sam Ramo Mehmedović, dolazim iz Snagova kod Zvornika, imam 18 godina i ovo mi je prvi put da učestvujem na Maršu mira. Došao sam da vidim kuda su oni prije prolazili i da odam počast žrtvama genocida", rekao je Mehmedović.

Ono što dijele svi učesnici Marša mira, to su poteškoće pri pješačenju na jednoj od najzahtjevnijih etapa, planini Udrč.

"Nije bilo teško, jeste da smo dobili malo žuljeva dok smo se penjali na planini Udrč, ali sve je dobro prošlo. Samo ja, brat i rođak smo sami došli ovdje", dodao je Ramo.

I za dvanaestogodišnjeg Hasana Mehmedovića, Udrč je također bio zahtjevan, ali mu nije nedostajalo motivacije.

“Dolazim sa Snagova i imam 12 godina. Prvi mi je put da idem na Marš mira. Nije teško toliko, samo je malo teško uz Udrč, jer je uzbrdo i da vidim kuda su oni prolazili. Ja nisam mogao osjetiti kako su oni mogli prolaziti kroz ovo", dodao je Hasan Mehmedović.

Na pitanje novinara TRT Balkana o tome što njegovi roditelji misle o njegovom učešću na Maršu mira, 12-godišnji Mehmedović je odgovorio:

"Rekli su mi da slušam i da ne pravim probleme. Pitali su me: 'Da li ćeš ti moći izdržati?' Ja sam odgovorio da mogu."

TRT Balkan