Boris Trajkovski je tragično stradao na današnji dan 2004. godine u padu aviona zajedno sa saradnicima prilikom putovanja na Međunarodnu investicijsku konferenciju u Mostaru.      Foto: AA

Na Matića brdu između Mostara i Stoca obilježena je 19. godišnjica smrti Borisa Trajkovskog, bivšeg predsjednika Sjeverne Makedonije, koji je na ovom lokalitetu tragično izgubio život u avionskoj nesreći.

“Devetnaest godina nakon tragedije koja se ovdje desila, a u kojoj je tragično stradao predsjednik Sjeverne Makedonije, obilježili smo ovaj dan. Želim da podsjetim da je gospodin Trajkovski bio prijatelj Bosne i Hercegovine. Prijatelj svih njenih naroda. Čovjek koji je želio dobro svojoj zemlji, ali i cijelom regionu. Svoj radni vijek kao predsjednik Republike posvetio je širenju prijateljstva u regionu. Prijateljstvo između Bosne i Hercegovine i Sjeverne Makedonije traje i trajat će zauvijek. Želimo da mu se, osim obilježavanja danas, i zahvalimo“, izjavio je ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić.

U ime Vlade Sjeverne Makedonije obilježavanju je prisustvovao ministar unutrašnjih poslova Oliver Spasovski.

“Danas obilježavamo 19. godišnjicu od tragične smrti Borisa Trajkovskog i njegove delegacije i pilota. Oni su nesretno stradali na ovom mjestu. Kao i svake godine, imamo i ovog puta podršku bratske Bosne i Hercegovine da se prisjetimo svega što je napravio. Trajkovski je bio čovjek univerzalnih vrijednosti koji je radio na miru i ljubavi, ne samo za svoju već i za sve zemlje u regionu. Posebno hvala kolegi Nenadu Nešiću i prijateljima iz Bosne i Hercegovine i Grada Mostara koji se zajedno sa nama prisjećaju Trajkovskog i njegovih saradnika. Hvala i vama što ste ovdje i što prenosite poruke odavde“, izjavio je Spasovski.

Boris Trajkovski je tragično stradao na današnji dan 2004. godine u padu aviona zajedno sa saradnicima prilikom putovanja na Međunarodnu investicijsku konferenciju u Mostaru.

Poginuli su i savjetnici iz njegovog kabineta Dimka Ilkova-Bošković, Risto Blaževski i Anita Lozanovska, radnik makedonskog MIP-a Mile Krstevski, članovi osiguranja Boris Velinov i Ace Velinovski, kao i piloti Marko Markovski i Branko Ivanovski.

Komisija za ispitivanje uzroka nesreće, koju je formiralo Vijeće ministara BiH, najprije je zaključila da je uzrok pada aviona bila proceduralna greška pilotske ekipe u fazi slijetanja na mostarski aerodrom, a koja je dovela do toga da avion udari u brdo.

Kasnije je zaključeno i da su piloti počinili sedam kobnih pogrešaka. Tužilaštvo BiH nikoga nije optužilo za nesreću kod Mostara.

TRT Balkan / agencije