Udruženje novinara Kosova je 2016. godine postalo stalna članica Evropske federacije novinara.     Foto: AA

Na Kosovu se prvi put održava godišnji kongres Evropske federacije novinara (EFJ) na kojem učestvuje oko 100 novinara i delegata iz 45 udruženja i sindikata iz evropskih zemalja.

Na kongresu EFJ-a, čiji je domaćin Udruženje novinara Kosova, glavna tema bila je „Ratno izveštavanje“ iz ugla izveštavanja o aktuelnim ratovima u Ukrajini i u Pojasu Gaze.

Predsednica EFJ-a Maja Sever rekla je da biti novinar u ovim vremenima nije lak zadatak. Ona je istakla da novinari nisu ti koji nekome prete, već su protiv dezinformacija i političkih pretnji.

„Više od 140 novinara umrlo je u Gazi, a imamo u vidu i njihove kolege koje su poginule u Ukrajini. Verujem da smo svi zajedno u želji da u ovim zemljama bude mira što pre je moguće“, naglasila je Sever.

Gradonačelnik opštine Priština Perparim Rama ocenio je da novinarstvo sa ratnih frontova nije nimalo lako. On je rekao da novinarstvo ima moć da zahteva odgovornost, rasvetli nepravdu i bude glas onima koji su bez glasa.

„Ovih dana vidimo mnoge blokade koje se dešavaju, koje su alarmantne, oko izveštavanja o razvoju događaja u Gazi, Palestini”, kazao je Rama, dodavši da i novinari koji izveštavaju iz rata u Ukrajini nailaze na stalne prepreke i poteškoće.

Na kongresu Evropske federacije novinara održana je panel diskusija na kojoj su učestvovali generalni sekretar Međunarodne federacije novinara, IFJ, Tim Dawson, pravnik Florent Duplouy, predsednik Nacionalnog sindikata novinara Ukrajine Sergiy Tomilenko, fotoreporter Wade Goddard i Platforma Saveta Evrope za unapređenje zaštite novinara.

Udruženje novinara Kosova je 2016. godine postalo stalna članica Evropske federacije novinara.

TRT Balkan / agencije