Aksoy je naveo da s početkom letova za Antaliju mogu povećati broj turista koji iz Srbije posjećuju Turkiye na 500.000.    Foto: AA

Više od 150 turskih kompanija učestvovalo je na 45. međunarodnom sajmu turizma koji se održava u Beogradu, glavnom gradu Srbije.

Ambasador Turkiye u Beogradu Hami Aksoy obišao je turski štand na sajmu i informisao se o planovima izlagača.

Aksoy je rekao da je na sajmu učestvovalo više od 150 kompanija iz Turkiye, što je pokazatelj interesa za srbijansko tržište.

Navodeći da je do prije nekoliko godina na sajmu učestvovalo pet do deset kompanija iz Turkiye, Aksoy je dodao:

"Prošle godine broj naših građana koji su iz Turkiye posjetili Srbiju premašio je 200.000, a u posljednje dvije godine broj turista koji su posjetili Turkiye iz Srbije premašio je 300.000, to su vrlo zadovoljavajući pomaci. Također, svojim naporima povećavamo međusobne letove s Turkish Airlinesom. Turkish Airlines zajedno s Air Serbia, uključujući Pegasus, leti za Istanbul šest, ponekad i sedam puta dnevno. Postoje direktni letovi za Ankaru i Izmir. Naš najveći cilj je što prije pokrenuti izravne letove za Antaliju."

Aksoy je naveo da s početkom letova za Antaliju mogu povećati broj turista koji iz Srbije posjećuju Turkiye na 500.000.

Predsjednik Federacije turskih hotelijera (TUROFED) Erkan Yagci izjavio je da je sajam u Srbiji jedan od najvažnijih događaja u regiji te da dolaze svake godine.

Ističući da je turski turizam dosegao najviši nivo u pogledu broja turista u 2023. godini, Yagci je rekao:

"Postoji cilj da broj turista dosegne 60 miliona u 2024. i vjerujemo da tržišta u razvoju treba podržati i proširiti, Srbija je jedno od tih tržišta."

U Beogradu će do 25. februara trajati 45. međunarodni sajam turizma s više od 400 učesnika iz 27 država.

TRT Balkan / agencije