Ministar vanjskih poslova Turkiye Hakan Fidan poručio je u Podgorici kako će njegova zemlja nastaviti da produbljuje veze sa Crnom Gorom.

Ministar vanjskih poslova Turkiye Hakan Fidan poručio je u Podgorici kako će njegova zemlja nastaviti da produbljuje veze sa Crnom Gorom.

Izrazio je zadovoljstvo boravkom u prijateljskoj i savezničkoj Crnoj Gori gdje će sutra prisustvovati Samitu procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi.

Čvrste kulturne, ljudske, političke i historijske veze Turkiye sa Crnom Gorom, kako je rekao Fidan, produbljuju se i u oblasti ekonomije.

"Crna Gora je strateškom pozicijom, infrastrukturom, pristupom Jadranskom moru postala važan logistički centar", rekao je Fidan na otvaranju Turske privredne komore u Crnoj Gori (TurkCham) održanom danas u Podgorici.

Otvorenju TurkChama prisustvovali su premijer Crne Gore Dritan Abazović, zamjenik premijera i predsjednik Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović, ambasador Turkiye u Crnoj Gori Baris Kalkavan, privrednici i brojni drugi gosti.

Ukupan iznos turskih kapitalnih investicija u Crnoj Gori dosegao je 340 miliona eura, a Turkiye je u samom vrhu kada su u pitanju direktne strane investicije u ovoj zemlji.

Proširenjem Sporazuma o slobodnoj trgovini sa Crnom Gorom ove godine, kako je kazao Fidan, očekuje ispunjenje zadanog cilja od 250 miliona dolara u vidu obima trgovinske razmjene između dvije zemlje.

Rekao je da Turkiye cijeni podršku i pozitivan pristup vlasti Crne Gore kada je u pitanju turska poslovna zajednica te je ukazao na značaj potencijala u oblastima energetike, turizma, infrastrukture, zdravstva i obrazovanja i IT sektora.

Podsjetio je da Turkiye s Crnom Gorom produbljuje saradnju i u oblasti civilnog vazduhoplovstva kazavši da Turkish Airlines transportuje više od 100 hiljada turista iz trećih zemalja u Crnu Goru. Letovi turske kompanije Pegasus u Crnu Goru, kako je naveo, počinju 19. jula.

Fidan je izrazio nadu da će aktivnosti Turske trgovinske komore u Crnoj Gori ojačati veze Turkiye sa ovom lijepom zemljom.

Kazavši da diplomatska mreža Turkiye slovi za jednu od pet najvećih u svijetu, Fidan je najavio nastavak i jačanje veza sa poslovnom zajednicom.

TRT Balkan / agencije