Dvije godine nakon potresa u Zagrebu i na Banovini, Muzej grada Zagreba otvara izložbu “ZG potres. Halo 193”

Izložba je ostvarena uz sudjelovanje Javne vatrogasne postrojbe Grada Zagreba koja je izložbu obogatila fotografijama, videomaterijalima, ali i predmetima koji svjedoče o potresu.

Dva potresa iz 2020. godine, prvi s epicentrom kod Zagreba, a drugi na Banovini, nanijeli su značajne štete, posebno na starijim i lošije izgrađenim zgradama na području Zagreba i okolice, pri čemu je jedna osoba smrtno stradala. Bila je ovo skoro identična situacija onoj u velikom potresu koji je pogodio Zagreb 1880. godine, poručeno je na predstavljanju izložbe “ZG potres. Halo 193” u Muzeju grada Zagreba.

22. marta 2020. Zagreb i šire zagrebačko područje u 6 sati i 24 minute pogodio je snažan potres magnitude M=5.5 prema Richteru.     Foto: AA

Riječ je o prikazu dva potresa, s obzirom na to da je u stalnoj postavi muzeja velik broj eksponata koji su preneseni u muzej nakon 1880. godine. Posjetitelji će imati priliku sudjelovati na izložbi i ostaviti svoje dojmove o tome gdje su bili i kako su se osjećali u vrijeme potresa.

“Svaka izložba, pa tako i ova, dokument je vremena. Najbolji dokument vremena ipak su tisuće intervencija, sanacija i spašavanje nakon potresa koje su odradili vatrogasci, ali i mnogobrojni dobrovoljci koji su u vrijeme najžešćeg lockdowna vrijeme provodili na zagrebačkim krovovima, umjesto u svojim domovima”, rekao je Siniša Jembrih, zapovjednik Vatrogasne postrojbe Zagreb.

Na izložbi su među najatraktivnijim eksponatima vrh tornja katedrale, metalni križ s vrha tornja koji je potpuno uništen pri padu, a u dvorištu muzeja izložen je automobil na koji su pali dijelovi zgrada iz centra grada.

TRT Balkan / agencije