Centralna svečanost povodom Lejletu-l-kadra u Sarajevu održana je prije teravih-namaza u Gazi Husrev-begovoj džamiji koja je bila ispunjena vjernicima.      Foto: AA

Muslimani u regiji i svijetu obilježavaju najodabraniju noć u islamskom kalendaru Lejletul-kadr.

Mubarek noć Lejletul-kadr nastupila je u ponedeljak naveče s akšam-namazom, a u džamijama širom regiona obilježena je prigodnim programima.

Noć Lejletul-kard obilježena je i u Beogradu, glavnom gradu Srbije, gdje se veliki broj vjernika okupio u Bajrakli džamiji.

Muslimani u Crnoj Gori su također zajedničkim molitvama obilježili jednu od najvažnijih noći u islamskom kalendaru. Povodom obilježavanja 27. noći mjeseca ramazana, u džamijama u Crnoj Gori su, nakon teravih-namaza, održana prigodna predavanja.

Centralna svečanost povodom Lejletu-l-kadra u Podgorici održana je u Osmanagića džamiji koja je bila ispunjena vjernicima.

U Skoplju je džamija Mustafa-paše bila jedna od onih u kojoj se okupio veliki broj vjernika i gdje je organizovan centralni program Muftijstva skopskog - Islamske vjerske zajednice (BFI) Sjeverne Makedonije.

I džamija "Sultan Murat" u Prištini je također bila ispunjena vjernicima, koji su molitvu obavljali i izvan objekta.

Centralna svečanost povodom Lejletu-l-kadra u Sarajevu održana je prije teravih-namaza u Gazi Husrev-begovoj džamiji koja je bila ispunjena vjernicima.

Lejletul-kadr je za muslimane najodabranija noć u godini. U ovoj noći počela je objava Kur'ana, posljednje Božije objave i upute čovječanstvu. To je noć za koju muslimani vjeruju da se određuje sudbina i da u njoj čovjek može zaslužiti oprost od grijeha.

U kur'anskoj suri El-Kadr, koja je posvećena upravo ovoj noći, za Lejletul-kadr se kaže da je vrijednija od 1.000 mjeseci.

Inače, u svim džamijama Islamske zajednice u BiH i dijaspori, ova noć će biti obilježena posebnim molitvama i programima.

TRT Balkan / agencije