Svečano otvaranje međunarodne kulturne manifestacije “Šantićeve večeri poezije”, koja će ove godine imati 104. izdanje, održat će se u srijedu u 19 sati u velikoj dvorani Doma herceg Stjepana Kosače u Mostaru.         Foto: FENA

Svečano otvaranje međunarodne kulturne manifestacije “Šantićeve večeri poezije”, koja će ove godine imati 104. izdanje, održat će se u srijedu u 19 sati u velikoj dvorani Doma herceg Stjepana Kosače u Mostaru.

Na programu je te večeri muzičko-poetski program pod nazivom “Naše veče”, beogradskog glumca Ivana Bosiljčića. Manifestacija koju organiziraju Srpsko prosvjetno i kulturno društvo Prosvjeta i Srpsko pjevačko i kulturno-umjetničko društvo Gusle trajat će do 26. oktobra.

“Njome želimo očuvati i njegovati lik i djelo Alekse Šantića, koji je najljepše opjevao i zadužio Mostar. On je postavio temelje savremene kulture u Mostaru. Čuvamo srpsku kulturu i slažemo mozaik multikulturalnog Mostara. Naša misija je graditi mostove i uspostavljati pokidane veze, te se nadamo da će manifestacija biti novi kamen u toj izgradnji. Očekujemo prekrasno večer na otvaranju. Dominirat će Šantićeva poezija, te sve građane pozivamo da nam se pridruže. Želimo dati prostora mostarskim i pjesnicima iz regiona”, najavila je Sanja Bjelica – Šagovnović, predsjednica ogranka Prosvjete u Mostaru.

Drugog dana manifestacije na programu je predstavljanje knjige “Noć s Aleksom”, Marka Tomaša u Galeriji kraljice Katarine u Kosači.

“Osim Tomaša o istoimenoj predstavi govorit će direktor Hrvatskog narodnog kazališta Mostar, Ivan Vukoja, dok će u muzičkom dijelu nastupiti mostarski kantautor Sanel Marić – Mara i klavijaturista Dario Lukić“, navela je Bjelica – Šagovnović.

Još jednom je istaknula važnost manifestacije za grad.

“Manifestacija je jedan od simbola Mostara. Želimo da to bude mjesto susreta i druženja, a želja nam je i da podsjetimo na Šantićevo djelo i njegove poruke. To su ljubav, tolerancija i jedinstvo”, kazala je Bjelica – Šagovnović.

Značajan doprinos u organizaciji dala je i Srpska pravoslavna crkva.

“Trudimo se da radimo na očuvanju kulture i tradicije. 'Šantićeve večeri' su značajna karika u tom lancu i to je dio uspješnog rada i značajno učešće srpske zajednice u gradu. Zato pozivam sve Mostarce da uzmu učešće. Imat će šta vidjeti i uživati”, izjavio je paroh Duško Kojić.

U petak, u Kulturnom centru “Nebojša Glogovac” u Nevesinju od 19 sati počinje program pod nazivom “Nevesinje, druga Šantićeva kuća”, te u subotu “Novo mostarsko stvaralaštvo”, koncert grupe Zerdelija i večer mostarskih pjesnika Anite Pajević, Mirka Božića i Ognjena Kandića u Vladičanskom dvoru.

Za ponedjeljak je planirano predstavljanje izabranih djela Svetozara Ćorovića u izdanju Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske. Promotor je Duško Pevulja, a uvodničar iguman Danilo Pavlović. Posljednje večeri manifestacije, u četvrtak, u Vladičanskom dvoru na programu je poetska večer Đorđa Sladoja i Emsure Hamzić.

TRT Balkan / agencije