Tokom dugogodišnje historije, u Bosni i Hercegovini je priroda kovala brojne fenomene.     Foto: Getty Images

Bosna i Hercegovina je zemlja bogata kulturnim naslijeđem, prirodnim ljepotama i turističkim sadržajima te predstavlja raskršće mnogih civilizacija i kultura.

Zemlja se može pohvaliti i bogatom historijom, što također uveliko utječe na procvat njenog turizma.

Baš tokom dugogodišnje historije, u Bosni i Hercegovini je priroda kovala brojne fenomene koji su, naročito u skorije vrijeme, sve atraktivniji posjetiocima ove države.

S obzirom na činjenicu da o mnogim prirodnim fenomenima, o kojima će biti riječi u nastavku teksta, ne postoje dovoljno istraženi podaci, često ih se svrstava u kategoriju misterioznih. Ovo su neki od njih.

Kamene kugle u Zavidovićima

Iako su kamene kugle pronađene na više lokacija u Bosni i Hercegovini, one u Zavidovićima su među značajnijim nalazištima.

Čak 60 kugli, od kojih je desetak odlično sačuvano dok su ostale djelimično oštećene, stacionirano je u Zeničko-dobojskom kantonu.

Zanimljivo je da niko ne može sa sigurnošću reći kako su se kamene kugle pojavile u ovom dijelu te zemlje, te upravo ta činjenica cijeloj priči daje mističnu notu.

Niko ne može sa sigurnošću reći kako su se kamene kugle pojavile u ovom dijelu države.     Foto: Reuters Others

Ovo neobično otkriće utjecalo je na to da Općina Zavidovići postane najveće nalazište kamenih kugli u Evropi, od kojih najteža ima čak 37 tona.

Za ovo područje, te za same kamene kugle kaže se da imaju iscjeliteljski učinak, zbog čega se, između ostalog, ovo mjesto sve više posjećuje.

Ipak, Bosna i Hercegovina nije jedina zemlja u kojoj nešto ovako može da se pronađe, jer slične kamene kugle postoje u Meksiku, na Kostariki i u drugim zemljama Južne Amerike.

Pješčane piramide u Foči

Ovaj, kako kažu, izuzetan prirodni fenomen nalazi se devet kilometara od Foče.

Piramide su izgrađene od pjeskovite gline, ali su dugim nizom godina vjetrovi, kiše, snjegovi, jaki mrazevi i ljetne vrućine ispirali, sušili, otpuhivali, učvršćivali i u prirodnom obliku sačinili piramide.

Ovaj izuzetan prirodni fenomen nalazi se devet kilometara od Foče.     Foto:  Getty Images         Getty Images

Izbrazdani pješčani stubovi uzdižu se iz širokih temelja i sužavaju prema vrhu, te trenutno dotižu visinu blizu 20 metara.

S obzirom na to da su nastale procesom erozije, one i dalje rastu. Kao i za kamene kugle, i za piramide u Foči ne zna se kada su tačno nastale, ali se zna da su stare više od 200 godina.

„Fočanske“ piramide jedan su od četiri svjetska primjera pješčanih piramida.

Vrtače u Bosanskom Petrovcu

Rijedak prirodni fenomen – vrtače, koje se još nazivaju i ponikve, nalaze se u selu Kapljuh u blizini Bosanskog Petrovca.

I njih, kao i kamenih kugli, ima i u drugim dijelovima Bosne i Hercegovine, ali u blizini Bosanskog Petrovca ponajviše. Procjenjuje se da ih ima više stotina.

Vrtače ili ponikve nastaju otapanjem krečnjačke podloge, pri čemu se stvaraju udubljenja na površini zemlje.    Foto: Robert Dacešin Others

Vrtače ili ponikve nastaju otapanjem krečnjačke podloge, pri čemu se stvaraju udubljenja na površini zemlje.

Iako privlače mnogo pažnje, u Bosni i Hercegovini ova atrakcija još nije našla odgovarajuće mjesto u turističkoj ponudi.

Jezero Bobijaško oko

Bobijaško oko je jedno od najzanimljivijih prirodnih čuda Bosne i Hercegovine, smješteno podno planine Grmeč, na samo dvadesetak kilometara od Sanskog Mosta.

Ovo jezero ima karakteristike vrela i ponora, ovisno o količini vode u njemu, a okruženo je prekrasnom prirodom koja oduzima dah.

Preporučuje se posjeta ovom mjestu od kasnog proljeća do zime.      Foto: Instagram / explore.bosnia.and.herzegovina Others

Stručnjaci kažu da je ovu lokaciju najbolje posjetiti u periodu srednjeg i niskog vodostaja.

U tom periodu, ovaj kraški fenomen oduzima dah svojim nevjerojatnim izgledom. Visok vodostaj može otežati posjetu jer je Bobijaško oko preplavljeno vodom.

Dakle, preporučuje se posjeta od kasnog proljeća do zime. Zanimljivo je da u ovom jezeru živi endemska vrsta čovječija ribica. Kupanje je strogo zabranjeno.

Hajdučka vrata

Prirodni karakteristični prsten u stijeni, na planini Čvrsnici, kovan je stoljećima vjetrovima i vremenskim prilikama.

Hajdučka vrata su kameni otvor u stijeni promjera oko 5 metara. Nalaze se na 2.000 metara nadmorske visine i odredište su brojnih planinara i zaljubljenika u prirodu.

Hajdučka vrata su 1985. godine zaštićena kao prirodni spomenik u Bosni i Hercegovini.       Foto: Getty Images Others

Zbog svoje estetike, Hajdučka vrata su 1985. godine zaštićena kao prirodni spomenik u Bosni i Hercegovini.

Osim u prirodi, historiji i tradiciji, ljepote Bosne i Hercegovine se mogu naći i u njenim ljudima.

U toj zemlji bogatstvo čovjeka mjeri se, između ostalog, prijateljstvom, vaspitanjem i gostoprimstvom.

TRT Balkan