Podsjetili su da su tokom pandemije COVID-a OS BiH bile angažovane na devet graničnih prelaza.      Foto: AA

Iz Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine objavljeno je da na osnovu netačnih navoda u medijima u posljednje vrijeme, žele da informišu javnost da su Oružane snage Bosne i Hercegovine (OS BiH), zajedno sa nadležnim institucijama, u stanju su efikasno odgovoriti na sve izazove i zadatke pomoći civilnim strukturama kada se od njih to traži.

"Činjenica je da su OS BiH pored angažovanja zračnih snaga, u proteklim godinama izgradili, uredili i sanirali stotine kilometara oštećenih i porušenih putnih komunikacija, zgrada, objekata i druge infrastrukture, ne samo u BiH, već i u inostranstvu. Važno je napomenuti međunarodni doprinos OS BiH tokom katastrofalnog zemljotresa u Turskoj (Turkiye) i poplava u Sloveniji, gdje su naši pripadnici dokazali svoju spremnost da pomognu ugroženom stanovništvu", saopćeno je iz Ministarstva.

Podsjetili su da su tokom pandemije COVID-a OS BiH bile angažovane na devet graničnih prelaza, gdje su instalirani šatorski objekti, opremljeni sa kompletima vojničkih kreveta i u kojima su izvršene mjere dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije (DDD mjere), sa uspostavljenim mjerama osiguranja i čuvanja šatorskih naselja.

"U skladu sa procedurama, na osnovu 39 zaprimljenih zahtjeva, civilnim strukturama je odobreno ukupno 28 kontejnera, 53 šatora (velikih i malih) i 1706 kreveta, prema sljedećim općinama: Čapljina, Livno, Brčko, Banja Luka, Goražde, Nevesinje, Bileća, Zenica, Čitluk, Bijeljina, Orašje, Mostar, Ljubinje, Gacko, Travnik, Žepče, Lopare, Brod, Pelagićevo, Vlasenica, Kanton Sarajevo, Jablanica, te Štabu za vanredne situacije Republike Srpske i Štabu CZ Republike Srpske. Specijalistički timovi i jedinice za atomsko-biološku-hemijsku odbranu (ABHO) su uspješno vršili dezinfekciju objekata i prostora na području cijele Bosne i Hercegovine", saopćeno je iz Ministarstva.

Dodali su da su Oružane snage Bosne i Hercegovine, u skladu sa ustavnim obavezama, posvećene pomoći civilnim strukturama u slučaju prirodnih i drugih nesreća, te su opremljene i spremne za sanaciju šteta, logističku podršku, evakuaciju i spašavanje ugroženih građana. Kroz svoje djelovanje pokazuju profesionalizam i predanost u zaštiti građana, te kontinuirano sarađuju sa nadležnim institucijama za brzu reakciju u kriznim situacijama ako se to od njih zahtjeva.

TRT Balkan / agencije