Ministar Al-Nahyani doputovao je specijalnim letom na sarajevski aerodrom.        Foto: AA

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković sastao se u petak s ministrom vanjskih poslova i međunarodne saradnje Ujedinjenih Arapskih Emirata šeikom Abdullahom bin Zayedom Al-Nahyanom, koji boravi u zvaničnoj posjeti Bosni i Hercegovini.

Ministar Al-Nahyani doputovao je specijalnim letom na sarajevski aerodrom, a doček Al-Nahyana i delegacije Ujedinjenih Arapskih Emirata upriličen je u zgradi Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine.

U fokusu razgovora bili su bilateralni odnosi Bosne i Hercegovine i Ujedinjenih Arapskih Emirata, unapređenje sveobuhvatne bilateralne i ekonomske saradnje dvije zemlje, kao i predstavljanje mogućnosti za investiranje u Bosnu i Hercegovinu.

Konaković je poželio srdačnu dobrodošlicu ministru Al Nahyanu i delegaciji Ujedinjenih Arapskih Emirata, istakavši da su odnosi dvije zemlje vrlo dobri i nisu opterećeni otvorenim pitanjima, ali da ima prostora da se saradnja osnaži, posebno u ekonomskom sektoru.

Iskazao je zahvalnost Vladi Ujedinjenih Arapskih Emirata na dosadašnjoj pomoći i podršci, a posebno na donaciji medicinske opreme u vrijeme pandemije koronavirusa, kao i na podršci i pomoći za učešće naše zemlje na svjetskoj izložbi "EXPO" održanoj u UAE od oktobra 2021. do marta 2022. godine.

Konaković je istakao da ekonomski i trgovinski odnosi nisu značajnije razvijeni te izrazio naša očekivanja da će u narednom periodu doći do konkretne saradnje na privrednom i investicijskom planu, naročito u oblasti turizma, transportnog sistema, infrastrukture, energetskih projekata, prehrambene industrije, namjenske industrije i sl. U tom kontekstu, ocijenio je da je potrebno uložiti dodatne napore na formaliziranju inicijativa, programa i projekata.

Konaković je pozdravio intenziviranje odnosa u oblasti turizma nakon ukidanja viza za državljane UAE pri ulasku u BiH i otvaranja direktnih avio linija između dvije zemlje S tim u vezi, iskazao je interes da UAE razmotre mogućnost uvođenja recipročne mjere o ukidanju viznog režima, odnosno pojednostavljenju viznog režima za građane Bosne i Hercegovine.

Tokom razgovora, Konaković je informisao sagovornika o aktuelnoj političkoj situaciji u našoj zemlji, sa akcentom na reformske procese i proces formiranja vlasti. Naglasio je čvrstu opredjeljenost Bosne i Hercegovine da nastavi ispunjavati uslove na svom putu članstva u EU čime će postati privlačnija za potencijalne strane investitore i trgovinske partnere.

U nastavku je razgovarano o potrebi intenziviranja rada na zaključivanju međudržavnih sporazuma u različitim oblastima za koja su okončane pregovaračke i formalno-pravne procedure ili su u procesu usklađivanja. Obostrano je iskazana spremnost za što skorije potpisivanje Sporazuma o ekonomskoj, trgovinskoj i tehničkoj saradnji između Bosne i Hercegovine i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Al Nahyan je kazao kako njegova posjeta predstavlja novi početak u odnosima Bosne i Hercegovine i Ujedinjenih Arapskih Emirata. Potvrdio je da postoji velika zainteresiranost investitora iz UAE za ulaganja u BiH ukazavši, među ostalim, na tri ključna sektora za saradnju dvije zemlje, i to: energetika, prehrambena industrija i zdravstvo. Kada je riječ o sporazumima, iskazao je poseban interes za što skorije potpisivanje međudržavnog Sporazuma o zaštiti i unapređenju investicija.

Sagovornici su tokom susreta također istakli dobru međusobnu saradnju u pogledu razmjene podrški u kandidaturama za pozicije u međunarodnim i regionalnim organizacijama.

Razmijenjena su i mišljenja u pogledu Sarajevo Business Foruma koji će se održati od 18. do 19. maja og. S tim u vezi, ministar Al Nahyan je ukazao na mogućnost učešća ministra trgovine Ujedinjenih Arapskih Emirata na predstojećem Forumu.

Obostrano je iskazano uvjerenje da će se ukupni odnosi između Bosne i Hercegovine i Ujedinjenih Arapskih Emirata nastaviti razvijati na obostranu korist dviju zemalja.

TRT Balkan / agencije