Na sastanku je razgovarano i o bilateralnim odnosima dvije zemlje.      Foto: AA

Ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Sevlid Hurtić sastao se s ambasadorom Republike Turkiye u Bosni i Hercegovini Sadikom Baburom Girginom.

Girgin se zahvalio Hurtiću, koji je nakon razornog zemljotresa posjetio Ambasadu Republike Turkiye, izrazio saučešće i ponudio pomoć turskom narodu.

Ambasador je informisao ministra o trenutnoj situaciji u pogođenim područjima te naporima koje turske vlasti poduzimaju u pronalasku stradalih i izgradnji stambenih zgrada. Zahvalio se građanima iz cijele Bosne i Hercegovine, spasiocima, institucijama, organizacijama i pojedincima, koji su pružili veliku pomoć Turkiye.

Hurtić je naglasio da su akcije prikupljanja pomoći Turkiye u proteklih mjesec i po dana i nezapamćena zainteresovanost bh. građana, vjerovatno najveća u novijoj historiji Bosne i Hercegovine, što potvrđuje veliku humanost naših građana, ali i čvrste prijateljske veze dvije države.

Zahvalio se Turkiye za svu pomoć koju je ova zemlja pružila Bosni i Hercegovini u proteklom periodu, posebno putem Turske agencije za saradnju i koordinaciju (TIKA), ali i za pomoć povratnicima i raseljenim licima.

Na sastanku je razgovarano i o bilateralnim odnosima dvije zemlje, posebno o oblastima koje su u nadležnosti Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine.

TRT Balkan / agencije