Konvoj od osam šlepera natovarenih sa 33.540 paketića za djecu i 28 tona druge humanitarne pomoći, krenuo je iz Doboj Istoka ka Turkiye i Siriji.     Foto: AA

Konvoj od osam šlepera natovarenih sa 33.540 paketića za djecu i 28 tona druge humanitarne pomoći, krenuo je jutros iz Doboj Istoka ka Turkiye i Siriji.

Ispraćaju konvoja prisustvovao je i premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić i ministar obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona Ahmed Omerović.

Konvoj su ispratili učenici osnovnih škola iz Gračanice i Doboj Istoka uz pjesmu “Kad se male ruke slože“.

“Zaista je to tako i bilo, složile su se male ruke iz svih obrazovnih ustanova s Tuzlanskog kantona u akciji Djeca djeci, a naknadno se priključili i učenici iz Brčko Distrikta, nekoliko škola iz Podrinja i Zenice, pa smo odlučili sve zajedno poslati kako bi obradovali što više mališana“, saopćeno je iz humanitarne organizacije Međunarodni forum solidarnosti EMMAUS.

Dolazak konvoja na odredišta u Turkiye i Siriju očekuje se do 9. marta, kada će i ekipa MFS-EMMAUS-a posjetiti najugroženija područja pogođena zemljotresom i direktno učestvovati u distribuciji ove humanitarne pomoći.

“Odlučili smo da konvoj, pored radosti za djecu, napunimo i humanitarnom pomoći koja će usrećiti i njihove preživjele roditelje kao i sve druge ljude u potrebi. U tome su nam pomogle razne prijateljske organizacije pa je pored paketića natovareno prehrambenih i higijenskih paketa, brašna, tjestenine, grijalica, agregata, posteljine i drugih neophodnih potrepština", poručili su iz MFS-EMMAUS-a.

TRT Balkan / agencije