Bosna i Hercegovina još uvijek nije pronašla više od 7.000 ubijenih tokom agresije '90-ih godina, saopćeno je iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida i Pokreta "Majke enklava Srebrenica i Žepa".         Foto: AA

Bosna i Hercegovina još uvijek nije pronašla više od 7.000 ubijenih tokom agresije '90-ih godina, saopćeno je iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida i Pokreta "Majke enklava Srebrenica i Žepa".

U povodu 30. augusta, Međunarodnog dana nestalih, iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida i Pokreta "Majke enklava Srebrenica i Žepa" podsjećaju na izjavu i poziv Antonija Guterresa, generalnog sekretara Ujedinjenih nacija (UN).

"Nekažnjivost povećava patnju i tjeskobu. Prema međunarodnom pravu o ljudskim pravima, porodice i društva imaju pravo znati istinu o tome što se dogodilo. Pozivam države članice da ispune tu odgovornost", navedeno je.

Podsjetili su da Bosna i Hercegovina još uvijek nije pronašla više od 7.000 ubijenih tokom agresije na našu zemlju.

"Tim povodom pozivamo odgovorne, a posebno one osobe koje znaju ili imaju saznanja o mogućim masovnim ili pojedinačnim grobnicama, da daju informaciju nadležnim kako bi porodice našle smiraj i da bi nastavili sa krivičnim progonom ratnih zločinaca", dodali su.

TRT Balkan / agencije