Dr. Aleksandar Stojanović navodi da su se građani opustili i da ne poštuju mjere protiv koronavirusa.      Foto: Getty Images

S dolaskom ljetne sezone i godišnjih odmora, očekuje se pojačana frekvencija okupljanja u ugostiteljskim objektima, na ulicama i turističkim destinacijama. Međutim, iako su preventivne mjere u posljednjoj godini mnogo blaže, širenje zaraze koronavirusom pod ovim okolnostima je intenzivnije.


Broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas iznosi 10.325, od čega je najveći broj novozaraženih zabilježen u Zagrebu i Splitsko-dalmatinskoj županiji, navode iz Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.


Оd pоsljеdnjеg izvjеštаја u Srbiji tеstirаni su uzоrci 16.311 оsоbа, оd kојih su 6.102 pоzitivne.

"Ima dosta građana koji uopšte ne dolaze kod ljekara, već sami uzmu neke antibiotike", kaže direktor Doma zdravlja "Dr. Milutin Ivković" Aleksandar Stojanović. On je ukazao na to da su sada simptomi koronavirusa bol u grlu, promuklost, suhi kašalj, ali da često izostane temperature, koja je ranije bila jedan od glavnih simptoma.


Stojanović navodi da su se građani opustili i da ne poštuju mjere protiv koronavirusa, te je apelovao da nose zaštitne maske za lice, barem kada idu u zdravstvene ustanove.

U Bosni i Hercegovini je od početka jula uočeno pogoršanje epidemiološke situacije izazvane koronavirusom. Trenutno su zabilježena 522 pozitivna slučaja, od čega je u Republici Srpskoj evidentirano 247 slučajeva, a 275 u Federaciji.


U Crnoj Gori ukupno su dijagnostikovana 1.002 novopozitivna slučaja infekcije COVID-19, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje.

Iz Instituta za javno zdravlje apeluju na poštivanje važećih protivepidemijskih mjera i preporučuju nošenje zaštitne maske u zatvorenim prostorima na svim mjestima gdje nije moguće održavati fizičku distancu. I dalje važe preporuke za vakcinaciju protiv virusa COVID-19, posebno za osobe s povećanim rizikom od razvoja teških kliničkih oblika bolesti.

TRT Balkan / agencije
TRT Balkan / agencije