Dodaje se da su osumnjičeni bili dio sistema logora Trnopolje, Keraterm i Omarska osnovanih na području Prijedora tokom 1992.     Foto: Reuters

Postupajući po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva Bosne i Hercegovine, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Bosne i Hercegovine, na području Prijedora lišili su slobode šest osumnjičenih osoba.

"Osumnjičeni se terete da su, za vrijeme širokog i sistematičnog napada usmjerenog na civilno stanovništvo bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području Prijedora i okoline, u svojstvu pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS), svjesno i značajno doprinoseći udruženom zločinačkom poduhvatu, vršili progon na diskriminatorskoj osnovi, po nacionalnoj, političkoj i vjerskoj pripadnosti, a u okviru toga činili krivična djela ubistava, mučenja, prisilnog preseljenja i deportacije", saopšteno je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Dodaje se da su osumnjičeni bili dio sistema logora Trnopolje, Keraterm i Omarska osnovanih na području Prijedora tokom 1992. godine od strane Kriznog štaba i drugih civilnih i vojnih vlasti u koje su nezakonito zatvarani civili, i to: muškarci, žene, djeca i starije osobe bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, njih više od 30.000. Dodaje se da su ti civili sa ciljem progona sa područja pod kontrolom civilnih vlasti i VRS, podvrgavani trijaži, mučenju, silovanju i seksualnom i drugom zlostavljanju, ubistvima i deportaciji.

Iz Tužilaštva navode da je to za posljedicu imalo sistemska silovanja više desetina žena i djevojčica u logorima Trnopolje i Omarska, više stotina ubistava zatočenih civila i progon preko 90 posto nesrpskog stanovništva sa područja opštine Prijedor, a osumnjičeni su sa svojim ulogama pomogali i doprinijeli održavanju tog sistema ili direktno vršili pojedina nečovječna djela prema zatočenim civilima.

"Između ostalog, osumnjičeni se terete za silovanje najmanje 15 žena, među kojima su bile dvije maloljetne osobe, koje su od posljedica silovanja i seksualnog zlostavljanja preminule. Od posljedica mučenja, zlostavljanja i premlaćivanja 21 zatvorenik je preminuo, a više desetina zatvorenika iz logora odvedeno je u nepoznatom pravcu, od kada im se gubi svaki trag i čija tijela do danas nisu pronađena", navode iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Osumnjičeni koji su lišeni slobode, obnašali su različite dužnosti u okviru prijedorskih logora.

"Osumnjičeni će u zakonskom roku biti predati postupajućem tužiocu koji će ih ispitati i donijeti odluku o daljim aktivnostima", dodaje se u saopštenju.

TRT Balkan / agencije