Lajčak ce u srijedu boraviti u Beogradu.          Foto: AA

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak izjavio je nakon sastanka sa premijerom Kosova Albinom Kurtijem da postoji jasna potreba da se unaprede tri tačke koje je predstavila Evropska unija za deeskalaciju situacije na severu Kosova.

Lajčak je u izjavi medijima ocenio da nije lak zadatak, niti laka situacija, te da su sastanci sa predsednicom Vjosom Osmani i premijerom Kurtijem bili važni. Naveo je da ima razumevanja od kosovskih lidera da se krene napred u vezi tri tačke koje zahteva EU.

"Postoji jasna potreba da se unaprede tri tačke koje je predstavila Evropska unija, a to su deeskalacija, prevremeni izbori i povratak normalizaciji. Nastavićemo naše razgovore o konkretnim koracima da dostignemo do ovih tačaka“, naglasio je Lajčak.

Lajčak nije želeo da komentariše uvodene privremene kaznene mere Evropske unije prema Kosovu zbog ne saradnje u vezi deeskalacije situacije u opštinama na severu Kosova, u kojima živi većinsko srpsko stanovništvo.

"Moja želja je bila da ove sankcije ne sprovodi Evropska unija ni na Kosovu ni u Srbiji. Moja želja je da u Briselu razgovaramo sa obe strane o tome kako da primenimo februarski sporazum“, naglasio je Lajčak.

On je dodao da su spremne mere i protiv Srbije, ukoliko se shvati da Beograd ne postupa u skladu sa zahtevima EU. Lajčak ce u srijedu boraviti u Beogradu.

TRT Balkan / agencije