Najavio je da će se u ponedeljak u Briselu sastati sa glavnim pregovaračima Besnikom Bislimijem i Petrom Petkovićem.     Foto: AA

Specijalni posrednik Evropske unije u dijalogu Kosova i Srbije Miroslav Lajčak izjavio je nakon sastanka sa kosovskim premijerom Albinom Kurtijem da je razgovarano o daljim koracima u procesu normalizacije odnosa dve strane.

Lajčak je istakao da se moraju odrediti dalji koraci nakon sastanka na najvišem nivou koji je održan u Briselu 2. maja i da u vezi s tim postoji saglasnost. Kazao je da će sutra posetiti i Beograd gde će razgovarati na istu temu.

"Imamo dogovor i imamo aneks, tako da moramo biti jasni o prvom koraku, drugom i trećem koraku, tako da je ovo bio cilj jedne veoma intenzivne, ali važne rasprave. Danas popodne ću otići i na sever zemlje gde ću se sastati sa lokalnim liderima kako bi razumeli situaciju tamo i nadam se da ćemo imati političko rešenje koje će dovesti do pune normalizacije odnosa i sprovođenja dogovora“, naglasio je Lajčak.

Najavio je da će se u ponedeljak u Briselu sastati sa glavnim pregovaračima Besnikom Bislimijem i Petrom Petkovićem.

Odgovarajući na pitanja novinara u vezi situacije na severu Kosova, Lajčak je naglasio da "možemo imati normalizaciju ili sukobe i mi smo definitivno fokusirani na punu normalizaciju”, kako bi se izbegla bilo kakva eskalacija ili sukobi što nikome nije u interesu.

Komentarišući neslaganje Prištine i Beograda u vezi predloženog nacrta statuta Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu, specijalni predstavnik Lajčak je kazao da je posao posrednika da nađe srednje rešenje i da on upravo to pokušava da uradi.

Upitan da li hrvatski model za manjine koji je pominjao premijer Kurti može funkcionisati na Kosovu, Lajčak je kazao da je za EU prihvatljivo sve što je zasnovano na evropskim normama i što je u skladu sa postojećim evropskim modelima.

TRT Balkan / agencije