"Zato kao Turkiye nemamo izbora nego da čvrsto stojimo na nogama i da budemo uspješni u svakom pogledu i na svakom planu", dodao je Kurtulmus.     Foto: AA

Predsjednik Velike narodne skupštine Republike Turkiye Numan Kurtulmus posjetio je danas Tursku vojnu misiju, koja u bazi Butmir kod Sarajeva djeluje u sastavu EUFOR-ove mirovne misije.

U delegaciji s Kurtulmusom bio je i bivši ministar odbrane Turkiye, aktuelni predsjednik Komisije za bezbjednost pri turskom parlamentu, Hulusi Akar, te predsjednik Parlamentarne grupe prijateljstva između Turkiye i Bosne i Hercegovine, poslanik u turskoj skupštini Refik Ozen.

Delegaciju je dočekao i o aktivnostima informisao komandant Turske vojne misije u Bosni i Hercegovini pukovnik Oguzhan Pehlivan, te komandant EUFOR-a generalmajor Helmut Habermayer iz Oružanih snaga Austrije.

U obraćanju vojnicima iz Turske vojne misije Kurtulmus je podsjetio kako danas "možda prolazimo kroz najfragilniji period u historiji i vidimo velike sukobe, neprilike, napetosti i nestabilnosti širom svijeta".

"Zato kao Turkiye nemamo izbora nego da čvrsto stojimo na nogama i da budemo uspješni u svakom pogledu i na svakom planu", dodao je Kurtulmus.

Podsjetio je i da je Republika Turkiye prije samo nekoliko dana obilježila 100. godišnjicu postojanja, te da je ta velika godišnjica obilježena između ostalih i u Bosni i Hercegovini.

Ukazao je i na izraelske barbarske napade na Gazu ukazavši na značaj "Turkiye koja govori i djeluje pravedno u svijetu u kakvom živimo", te rekao kako se glasovi protiv nepravde moraju umnožavati.

Kurtulmus je ranije danas obavio džumu-namaz u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, a potom i obišao Baščaršiju.

Predsjednik turskog parlamenta se sastao sa članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Željkom Cvijanović, a ranije danas je održao sastanak s članovima kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH.

Kurtulmus je jučer, na početku dvodnevne posjete Bosni i Hercegovini održao govor na otvaranju nove akademske godine na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu (IUS).

Predsjednik Velike narodne skupštine Turkiye je s delegacijom posjetio i reisul ulemu Rijaseta Islamske zajednice u BiH Huseina ef. Kavazovića, te obišao mezar prvog predsjednika Predsjedništva RBiH, rahmetli Alije Izetbegovića na Šehidskom mezarju Kovači.

TRT Balkan / agencije