Predsednica Osmani je iznela potrebu za nastavkom nemačke podrške jačanju međunarodne pozicije Kosova, kao i ispunjenju aspiracija za članstvo u Savetu Evrope, NATO-u, EU i drugim međunarodnim organizacijama.             Foto: AA

Predsednica Kosova Vjosa Osmani i premijer Albin Kurti primili su danas u odvojenim susretima specijalnog izaslanika Savezne Republike Nemačke za Zapadni Balkan Manuela Sarrazina.

Iz Predsedništva Kosova je saopšteno da je Osmani istakala posvećenost Kosova procesu evropskih integracija, izrazivši zahvalnost na podršci Nemačke. Ona je, posebno, istakla punu podršku Berlinskom procesu i sporazumima koji proizilaze iz tog procesa.

Istovremeno, predsednica Osmani je iznela potrebu za nastavkom nemačke podrške jačanju međunarodne pozicije Kosova, kao i ispunjenju aspiracija za članstvo u Savetu Evrope, NATO-u, EU i drugim međunarodnim organizacijama.

Premijer Kurti je sa izaslanikom Sarazinom razgovarao o napretku u implementaciji sporazuma o mobilnosti u Berlinskom procesu, regionalnoj saradnji i očekivanjima od narednog samita koji će se održati u Berlinu na njegovi 10. godišnjicu, saopšteno je iz Vlade Kosova.

Kurti je podsetio na važnost otpočinjanja implementacije sporazuma o putovanju sa ličnim kartama između Kosova i Bosne i Hercegovine, koji omogućava slobodno kretanje građana, pre sledećeg samita.

Premijer je istakao da je zahtev Kosova da Zapadni Balkan postane deo Uprave za borbu protiv pranja novca Evropske unije, postao deo zajedničke deklaracije izdate na skupu u Kotoru, u Crnoj Gori, 16. maja. Istakao je da je Kosovo proaktivno i doprinosi Berlinskom procesu.

TRT Balkan / agencije