Kurti je istakao elemente okvirnog sporazuma za punu normalizaciju odnosa sa Srbijom, uz međusobno priznavanje u centru.      Foto: AA

Premijer Kosova Aljbin Kurti, koji boravi u Francuskoj radi učešća na Mirovnom forumu u Parizu, danas se sastao s visokim predstavnikom Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Borelom i specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Kosovo - Srbija Miroslavom Lajčakom.

Kako je saopšteno iz Vlade Kosova, glavne teme razgovora su bili dinamičnost dijaloga Kosovo - Srbija, primena odluke o nelegalnim registarskim tablicama, najnovija dešavanja na Kosovu i druga aktuelna pitanja.

Kurti je istakao elemente okvirnog sporazuma za punu normalizaciju odnosa sa Srbijom, uz međusobno priznavanje u centru.

Kazao je da francusko-nemački predlog, koji ima podršku Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije, predstavljen od emisara Jensa Plotnera i Emanuela Bonea, služi kao dobra osnova za dalju diskusiju.

Govoreći o nedavnim dešavanjima na severu zemlje, Kurti je ponovio da je Vlada Kosova pokazala odlučnost za vladavinu prava i posvećenost održavanju mira i bezbednosti u zemlji.
On je pred polazak u Pariz najavio mogućnost održavanja trilateralnog sastanka s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Kurti i predsednica Kosova Vjosa Osmani, koja takođe učestuje na Mirovonom forumu u Parizu, juče su se u Jelisejskoj palati sastali s predsednikom Francuske Emanuelom Makronom.

Osmani i Kurti su s francuskim predsednikom razgovarali o produbljivanju bilateralnih odnosa dve zemlje, dinamici kosovsko-srpskog dijaloga, kao i o najnovijim dešavanjima na Kosovu, u regionu i Evropi.

Osmani i Kurti su rekli da će Kosovo nastaviti da bude koordinisano s međunarodnim partnerima za rešavanje bezbednosnih izazova.

Podsetimo da su se u subotu srpski predstavnici povukli iz kosovske Skupštine i Vlade, kao iz svih institucija u četiri opštine na severu Kosova u kojima živi većinsko srpsko stanovništvo, uključujući policiju i pravosuđe.

Ta odluka je doneta nakon što je zbog odbijanja da sprovodi odluku Vlade Kosova o izricanju opomena građanima s nepregistrovanim vozilima, v.d. direktor Policije Kosova suspendovao direktora Regionalnog direktorata policije Severne Mitrovice Nenada Đurića.
Iz Srpske liste je rečeno da njihova odluka ostaje na snazi sve dok Priština ne povuče "jednostrane i protivpravne odluke" o preregistraciji tablica i dok ne formira Zajednicu opština sa srpskom većinom u skladu s prvim sporazumom iz Brisela.

Vlada Kosova i pored zahteva Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije nije pomerila rok za prergistraciju vozila s oznakama kosovskih gradova koje izdaje MUP Srbije na RKS tablice, nego je 1. novembra krenula s primenom postepenog sankcionisanja. Prva faza sankcionisanja koja predviđa izricanje opomena, završava se 21. novembra, kada će početi kažnjavanje sa 150 eura.

TRT Balkan / agencije