"Ako se oni pomešaju, to bi nanelo nepopravljivu štetu dijalogu u Briselu s jedne strane i Savetu Evrope s druge strane, kao instituciji za očuvanje i unapređenje demokratije i ljudskih prava", poručio je Kurti.     Foto: AA

Premijer Kosova Albin Kurti pozvao je države Kvinte (Sjedinjene Američke Države, Italija, Njemačka, Francuska i Velika Britanija) da podrže članstvo Kosova u Savetu Evrope tokom glasanja na sastanku Komiteta ministara SE 17. maja.

Kurti je u ponedeljak na sastanku s ambasadorima i diplomatskim predstavnicima zemalja grupe Kvinte i šefom Kancelarije Evropske unije na Kosovu, pozvao savezničke države Kosova, države Kvinte, da podrže članstvo Kosova 17. maja "u skladu s procenama samih institucija Saveta Evrope i na osnovu zaslužnih dostignuća u razvoju demokratije, ljudskih prava, vladavini prava i usklađivanjima sa zapadnim vrednostima i stavovima".

Kosovski premijer je naglasio da su do sada tri važne instance Saveta Evrope, eminentni pravnici, izvestiteljka SE Dora Bakoyannis i Parlamentarna skupština Saveta Evrope, potvrdile da Republika Kosovo ispunjava standarde i kriterijume da bude punopravna članica ove organizacije, saopšteno je iz Vlade Kosova.

Kurti je naveo da je Vlada Kosova ispunila uslov koji se odnosio na odluku Ustavnog suda Kosova o vraćanju zemlje manastiru Visoki Dečane, na šta se čekalo godinama. On je podsetio da su u znak spremnosti i iskoraka, tri državna lidera Kosova, poslala i garantno pismo izvestiteljki Dori Bakoyannis za rešavanje postpristupnih pitanja koje je identifikovao Savet Evrope.

U tom pismu su se kosovski lideri obavezali da će formirati Zajednicu opština sa srpskom većinom, koja je dogovorena još 2013. godine, a i deo je Osnovnog sporazuma između Kosova i Srbije iz februara prošle godine, u članu 7.

Međutim, kako je saopšteno iz Vlade, kosovski premijer Kurti je na današnjem sastanku naglasio da se proces učlanjenja Kosova u SE i dijalog u Briselu ne trebaju mešati. On je istakao da se član 7 Osnovnog sporazuma ne može izvlačiti iz paketa Briselskog sporazuma i Aneksa u Ohridu i da ga ne treba stavljati kao prioritet i u centar.

"Ako se oni pomešaju, to bi nanelo nepopravljivu štetu dijalogu u Briselu s jedne strane i Savetu Evrope s druge strane, kao instituciji za očuvanje i unapređenje demokratije i ljudskih prava", poručio je Kurti.

On je podsetio da je Srbija više puta odbila ponudu da potpiše Paket sporazuma, koji bi otvorio put za punu primenu Sporazuma, uključujući i formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom.

TRT Balkan / agencije