Kurti je rekao da, iako se ovi modeli ispituju, u nekim aspektima neće biti kompromisa.     Foto: Reuters

Premijer Kosova Albin Kurti izjavio je da njegovi savetnici i neki od ministara razmatraju 15 modela za Zajednicu opština sa srpskom većinom, koje je predstavio specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Kosova i Srbije, Miroslav Lajčak.

Kurti je, odgovarajući na pitanja novinara tokom posete opštini Kamenica, rekao da će iz ovih modela tretmana nacionalnih manjina u Evropskoj uniji tražiti elemente i za manjine na Kosovu kako bi bile na pravom nivou.

"Modeli koje je predstavio evropski izaslanik Lajčak su različita rešenja za nacionalne manjine u zemljama Evropske unije. Ukupno ih je petnaest, dobro poznatih. Ne pominjem nijedan da ne bih ugrozio ili zaboravio neki. Međutim, u zemljama EU-a poznato je da pored većinskog stanovništva ima i manjina i pomenuto je 15 takvih slučajeva, neki noviji, neki raniji i pre postojanja EU. Ali, verujem da su to modeli iz kojih možemo uzeti elemente da, ne samo ljudska prava, već i prava nacionalnih manjina, budu na pravom nivou u našoj zemlji", naglasio je Kurti.

Kurti je rekao da, iako se ovi modeli ispituju, u nekim aspektima neće biti kompromisa.

"Njima (modelima) bave se moji savetnici, neki od ministara, kako bi videli šta je najpovoljnije. Naravno, ustavnost, zakonitost, jednakost, funkcionisanje države su nešto sa čime se nikada i nigde ne pravi kompromis", rekao je Kurti.

Kurti će se sastati 18. marta s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Ohridu, u Severnoj Makedoniji.

Taj sastanak, koji se održava na poziv visokog predstavnika EU Josepa Borrella, biće usredsređen na finalizaciju Aneksa za implementaciju EU Sporazuma o putu normalizacije odnosa između Kosova i Srbije. Kurti i Vučić su se 27. februara u Briselu saglasili da nema potrebe za daljom raspravom o tekstu EU sporazuma.

TRT Balkan / agencije