Kurti se pisanom izjavom oglasio nakon velikog pritiska SAD-a i EU-a da se odluka o zabrani upotrebe dinara u platnom sistemu na Kosovu suspenduje.      Foto: Reuters

"Primanja kosovskih Srba iz Srbije i dalje su dozvoljena, s time da će biti deponovana na njihovim računima otvorenim za korišćenje u evrima", izjavio je premijer Kosova Aljbin Kurti.

Kurti se pisanom izjavom oglasio nakon velikog pritiska SAD-a i EU-a da se odluka o zabrani upotrebe dinara u platnom sistemu na Kosovu suspenduje, kako bi se to pitanje regulisalo u okviru dijaloga Kosova i Srbije.

Kurti je naveo da podržava nezavisnost Centralne banke Kosova, koja je krajem prošle godine donela Uredbu o gotovinskim transakcijama, po kojoj je službena valuta Kosova evro.

“Ova Uredba se ne odnosi na srbijanski dinar. Centralna Banka tačno nastoji formalizovati informalne transakcije u srbijanskom dinaru, što samo pokazuje da je njihovo postojanje i kontinuirano korišćenje ilegalno”, naveo je Kurti.

Istakao je da u praktičnom smislu, ova odluka znači da su primanja kosovskih Srba i dalje dozvoljena, s time da će biti deponovana na njihovim računima otvorenim za korišćenje u evrima.

“S obzirom da je naša Vlada vršila podelu novca u formi subvencija i ostalih načina socijalne zaštite koje su prihvatane od strane srpske zajednice preko njihovih računa za korišćenje u evrima, postoji čvrst dokaz da su ovi računi široko korišćeni. Skoro 35% srpske zajednice na Kosovu prima penziju kroz ove žiro račune. Penzije koje primaju iz Srbije mogu biti poslate prema ovim računima kao dopunjujuće, a ne zamena za postojeće socijalne šeme”, kazao je Kurti.

Kosovski premijer je istakao da pored zvaničnih banaka, postoji još petnaest finansijskih institucija gde se penzije koje dolaze iz Srbije mogu uplatiti, u nedostatku bankovnih računa.

“Pored toga, otvaranje novih računa za korišćenje u evrima se ne naplaćuje. Naši stalni napori teže ka olakšavanju ovog procesa. Period tranzicije je u toku i naši napori će obezbediti brzinu i lakoću procesa”, kazao je Kurti.

On je naveo da trenutna nesigurnost na koju se naišlo tokom ovog perioda ne treba biti iskorišćena u političku dobit.

"Ovaj period promene je napravljen teškim ne putem glasa srpske zajednice, već putem potpomaganja zastrašivanja, onda kada trebamo pokazati mudrost i smirenost. Nama je jasno da je način na koji je vršena komunikacija mogao biti jasniji da bi izbegao konfuziju. Iako je Uredba stupila na snagu 1. februara, mi razumemo da je period tranzicije potreban. Tokom ovog meseca mi ćemo se potruditi obezbediti sve informacije i asistenciju potrebnu u cilju olakšavanja tranzicije”, kazao je Kurti i dodao da će biti organizovane kampanje informisanja.

Kosovski premijer je istakao da je delovanje Kosova osuđivano na dva osnova, namere i zakona.

“Delovanje koje cilja učvrstiti demokratiju dok sprovodi zakon, treba biti viđeno kao takvo. Dok naša država postigne nove nivoe demokratskog razvoja, isto će zahtevati prilagodbu. Mnogim stranama koje su čvrsto uložile u prosperitet naše zemlje, tražim isto - dozvolite prilagodbi da nađe svoje mesto, tako da postignemo korak dalje, prema kojem svi tako vredno težimo”, zaključio je Kurti.

​​​​​​​Srbijanski dinar je od završetka rata 1999. godine bio u upotrebi na Kosovu, u sredinama u kojima živi većinsko srpsko stanovništvo, koje prima plate, penzije, socijalnu pomoć ili druge vrste nadoknada iz budžeta Republike Srbije. Dinar je do sada isplaćivan preko nelicenciranih ekspozitura Pošte Srbije na Kosovu, kao i preko Komercijalne banke, koja je prestala da radi nakon što ju je nedavno kupila NLB banka.

TRT Balkan / agencije