Bledski forum se održava na temu "Solidarnost za globalnu bezbednost".             Foto: AA

Premijer Kosova Albin Kurti učestvovao je na poziv premijera Slovenije Roberta Goloba na radnoj večeri za lidere regiona i predsednika Saveta Evrope Charlesa Michela u okviru Bledskog foruma.

Bledski forum se održava na temu "Solidarnost za globalnu bezbednost", a tokom večere se razgovaralo o regionalnoj saradnji, članstvu Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji i bezbednosti, saopšteno je iz Vlade Kosova.

Premijer je istakao važnost implementacije sporazuma postignutih prošle godine u okviru Berlinskog procesa, posebno onaj o slobodi kretanja.

“Svi građani Republike Kosovo će 1. januara 2024. godine putovati bez viza u zemlje Evropske unije, dok će za Bosnu i Hercegovinu biti potrebne vize. U ovih 50 preostalih dana do samita u Tirani, važno je započeti punu implementaciju tri sporazuma koja smo potpisali u Berlinu”, kazao je Kurti.

Kosovski premijer je pozdravio pozive premijera Slovenije Roberta Goloba i predsednika Saveta Evrope Charles Michel na fokusiranje na širenje Evropske unije, kao i mogućnosti za zemlje Zapadnog Balkana. Kurti je naglasio da je preduslov tome poštovanje manjina i međusobno priznavanje.

“Evropska unija se mora širiti. Zapadni Balkan treba da podrži proširenje, a zemlje kandidati treba da sprovedu reforme koje ubrzavaju članstvo”, naglasio je kosovski premijer.

TRT Balkan / agencije