Premijer je naveo da cilj Republike Kosovo za članstvo u Evropskoj uniji nije samo da ima koristi od toga, već i da tome doprinese.    Foto: AA

Premijer Kosova Albin Kurti je na panelu lidera na Bledskom strateškom forumu u Sloveniji izjavio da je odnos Kosova sa pet država Evropske unije koje ne priznaju kosovsku nezavisnost bolji nego što je bio u prošlosti.

Kurti je rekao da je Kosovo dvostruki uspeh, uspešne intervencije NATO-a koja je zaustavila genocid nad kosovskim Albancima 1999. godine i koegzistencije ekonomskog razvoja i demokratskog napretka.

Premijer je naveo da cilj Republike Kosovo za članstvo u Evropskoj uniji nije samo da ima koristi od toga, već i da tome doprinese. Dodao je da Kosovo uporedo sa EU jedva čeka da bude i deo Saveta Evrope i NATO-ovog programa Partnerstvo za mir, saopšteno je iz Vlade Kosova.

U vezi regiona Zapadnog Balkana, Kurti je kazao da je važno da dođe do međusobnog priznanja, i de fakto i de jure, između svih šest država Zapadnog Balkana, kao i da se zaštite i poštuju prava nacionalnih manjina širom regiona i da dođe do suočavanje sa prošlošću.

Kosovski premijer je istakao da su u četiri opštine na severu Kosova već dva meseca prošla bez incidenata i nasilnih protesta, te je naglasio da se priprema zakonska osnova za vanredne izbore, kojima mora prethoditi fer i otvorena izborna kampanja, a zatim slobodni i demokratski izbori.

Kurti je na kraju izjavio da “ceo region treba da postane deo EU i NATO kako sledeća generacija ne bi doživela teškoće koje smo mi doživeli”.

Pored premijera Kurtija na panelu su učestvovali i premijer Albanije Edi Rama, premijer Bugarske Nikola Denkov, premijer Hrvatske Andrej Plenković, premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski, v.d. premijera Crne Gore Dritan Abazović, premijerka Srbije Ana Brnabić i predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto.

TRT Balkan / agencije